Normal

Hevnens time i Australias Labor Party - avgjøres mandag

Australia rystes av en stygg maktkamp innad i regjeringen, mellom statsministeren og den tidligere utenriksministeren. Striden dreier seg ikke om politikk, men mest om personlige motsetninger. Likevel kan utfallet av striden bety mye for om Australia skal fortsette sin strenge klimapolitikk.

Kevin Rudd (t.v.) og Julia Gillard

Kevin Rudd (t.v.) og Julia Gillard side om side i parlamentet 11. mai 2010. Da var han statsminister og hun visestatsminister og isfronten mellom de to var forlengst bygget opp.

Foto: DANIEL MUNOZ / Reuters

Anders Magnus, kommentar

Å bivåne australsk politikk om dagen er som å være tilskuer til gjørmebryting, hvor de stridende parter slynger verbale skittklyser mot hverandre.

Australias statsminister Julia Gillard anklages for å ha stjålet jobben som Labor-partiet og landets sjef, og at hun er fullstendig ute av stand til å utføre sine oppgaver som leder.

Kevin Rudd

Kevin Rudd på en pressekonferanse i Brisbane fredag der han gjorde det klart at han kommer til å utfordre Julia Gillard.

Foto: STRINGER/AUSTRALIA / Reuters
Julia Gillard

Australias statsminister Julia Gillard på en pressekonferanse i Melbourne fredag, etter at det ble klart at det blir kampvotering om ledervervet mandag.

Foto: CAROLINE PANKERT / Afp

Hennes utfordrer, tidligere utenriksminister Kevin Rudd, får også sitt pass påskrevet – som inkompetent og illojal.

Nå har statsministeren fått nok av den bitre kranglingen. Denne uken annonserte hun at det førstkommende mandag skal holdes en avstemning innad i Labor om hvem som skal lede partiet framover:

– Får som fortjent

Mange vil si at hun har fått som fortjent med denne opprivende rivaliseringen. For det var Kevin Rudd som vant valget for Labor i 2007, og deretter ble statsminister.

Etter to og et halvt år i jobben, satte hans daværende nestleder – Julia Gillard – i scene et regelrett kupp innad i partiet, og snappet lederposisjonen fra Rudd.

Han stjerne innad i partiet var riktignok dalende, men han hadde et styringsdyktig flertall bak seg i nasjonalforsamlingen.

Prøvde å sukre pillen

Det fikk ikke Gillard etter at hun utskrev nyvalg i 2010, og hennes regjering har hele tiden vært avhengig av støtte fra uavhengige representanter i parlamentet.

Etter at Gillard ble statsminister, forsøkte hun å sukre pillen for Rudd ved å utnevne ham til utenriksminister.

En jobb han briljerer i – for eksempel ved å snakke mandarin flytende når han treffer kinesiske statsledere. Kineserne kan likevel styre sin begeistring for Rudd, etter at han uttalte seg i svært så grove vendinger om dem under klimatoppmøtet i desember 2009.

«Those chinese fuckers are trying to rat-fuck us», sa han til journalistene etter at forhandlingene var gått helt i stå.

Kjent for sitt sinne

Rudd er kjent for å komme med en del slike voldsomme utfall, særlig når han ikke får det som han vil.

Årsaken til sinnet under klimakonferansen er Rudds sterke engasjement for å redde verden fra global oppvarming, og Labor-partiet har fått vedtatt en svært omstridt karbon-skatt.

Verken i miljøpolitikken eller andre viktige politiske spørsmål er det imidlertid særlig stor uenighet mellom ham og statsminister Gillard.

Bare ett tema på avisenes forsider i Australia.

Bare ett tema på avisenes forsider i Australia.

Foto: Rick Rycroft / Ap

Det er på et rent personlig grunnlag han nå vil utfordre henne som leder av Labor-partiet.

Forrige uke annonserte han dramatisk sin avgang som utenriksminister – midt under et besøk i USA – og i går annonserte han sitt kandidatur for lederjobben i Labor under avstemningen på mandag

Små forskjeller kan gi store konsekvenser

Selv om de politiske forskjellene mellom Rudd og Gillard er små, kan et lederskifte i partiet likevel få store politiske konsekvenser.

De uavhengige representantene i parlamentet truer med å trekke sin støtte til Labor-regjeringen om Gillard mister jobben som Labor-leder og statsminister.

Da kan det bli nødvendig med nyvalg i Australia – et valg den liberal-konservative opposisjonen nå ligger an til å vinne med god margin. Og noe av det første opposisjonen vil gjøre dersom den får makten er å fjerne karbon-skatten og andre omfattende miljølover.

Så mange vil si at dersom Kevin Rudd skulle vinne valget på mandag, blir enden på visa et alvorlig skudd for baugen for en miljøpolitikk han selv har strevet så hardt for å gjennomføre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt