Hopp til innhold

Maktkamp blant toppene i Kina

I Kina har kommunistpartiet sparket en høytstående partileder, noe som bare har skjedd én gang tidligere de siste ti årene.

Bo Xilai

Partisekretær Bo Xilai i byen Chongqing har fått sparken. Det kan bety en hard maktkamp innad i partiet.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Anders Magnus, kommentar

Dette kan bety at maktkampen om hvem som skal lede Kina etter partikongressen til høsten nå er mer åpen og usikker enn tidligere antatt.

Partisekretær sparket

Partisekretær Bo Xilai i storbyen Chongqing har fått sparken, noe som har skapt spekulasjoner om harde maktkamper innad i partiet – og større usikkerhet om hvem som kommer til å lede kommunistpartiet, og dermed Kina, etter partikongressen til høsten.

Både i USA og Kina avgjøres det i høst hvem som skal lede verdens to mektigste land framover. Men i motsetning til den åpne nominasjonsprosessen i USA, er kampen om lederposisjonene i Kina en lukket affære – som holdes internt i partiet.

Det eneste som er sikkert, er at sju av ni medlemmer av politbyråets stående komité – kommunistpartiets øverste maktorgan – skal skiftes ut ved partikongressen til høsten.

Det var ventet at Bo Xilai skulle bli en av disse nye medlemmene, men det var før han fikk sparken. Dette er bakgrunnen for spekulasjonene om en maktkamp på høyt nivå.

Det har lenge vært antatt at Kinas visepresident Xi Jinping vil overta som leder i kommunistpartiet, men etter dagens dramatiske hendelse kan det være at maktkampen om lederposisjonene tar en annen vei.

Chongqing er en av Kinas største byområder, med nærmere 30 millioner innbyggere.

Maoistisk kultur

Den nå avsatte partileder i byen, Bo Xilai, gjorde seg svært offentlig bemerket med en kampanje om å gå tilbake til gammel maoistisk kultur, blant annet ved at folk i bedriftene måtte synge «røde sanger».

Han ble også kjent for en svært omfattende kampanje mot byens mange organiserte kriminelle. Svært mange framtredende mafialedere i de såkalte «triadene», men også korrupte partiledere ble arrestert og fengslet – noen av dem fikk også dødsdommer.

Politisjefen i byen, Wang Lijun, var mannen som gjennomførte raidene mot triader og korrupte partifolk. Han var direkte utnevnt av Bo Xilai, og regnet som hans nærmeste medarbeider.

Flyktet til amerikansk konsulat

Wang Lijun

Politisjef Wang Lijun i storbyen Chongqing er arrestert.

Foto: Ap

Tidligere i vinter skjedde det så noe høyst besynderlig. Wang Lijun ble først sparket fra jobben som politisjef, deretter flyktet han inn i USAs konsulat i nabobyen Chengdu hvor han oppholdt seg i ett døgn.

Det gikk sterke rykter om at Wang ønsket å søke politisk asyl i det amerikanske konsulatet, noe som ville ha skapt store internasjonale komplikasjoner rett før Kinas visepresident Xi Jinping skulle på viktig besøk til USA. Wang ble trolig overtalt til å forlate konsulatet, og ble så umiddelbart arrestert og ført til Beijing hvor han fortsatt sitter fengslet.

Det gikk sterke rykter både om at Wang selv var korrupt, men også at hans sjef Bo Xilai hadde mange svin på skogen. Informasjon som han trolig delte med amerikanerne. Spørsmålet nå er om også Bo Xilai blir arrestert og etterforsket.

Hvordan dette maktspillet vil utvikle seg videre er det heteste temaet på Kinas mikroblogg-tjeneste – weibo – for tiden. Dette er en tjeneste som likner Twitter.

Men vestlige internettjenester som Twitter, Facebook, Youtube – og NRK.no – er forbudt i Kina.

SISTE NYTT

Siste nytt