Normal

Må utlevere torturdokumenter

Storbritannia ble i dag tvunget til å offentliggjøre dokumenter som omtaler det som blir beskrevet som tortur av en tidligere Guantanamo-fange.

Binyam Mohamed

Britiske myndigheter måtte i dag offentliggjøre dokumenter som viser at tidligere Guantanamo-fange Minyam Mohamed ble torturert.

Foto: Sang Tan / AP

Britiske myndigheter har lenge hevdet at offentliggjøring av dokumentene vil skade forholdet til USA, som Storbritannia utveksler etterretningsinformasjon med.

Likevel avgjorde en domstol onsdag at dokumentene skal offentliggjøres.

Bortført og tortorert

Der kommer det fram at etiopiskfødte Binyam Mohamed blant annet ble truet med at han ville forsvinne om han ikke samarbeidet med amerikanske myndigheter. Han skal også ha blitt nektet søvn over en lengre periode.

Mohamed var den første fangen som ble sluppet fri fra Guantanamo etter at USAS president, Barack Obama, kunngjorde at leiren skulle stenges.

– Løslatelsen er et resultat av hardt arbeid fra advokatene hans, men også fra det britiske utenriksdepartementet, sa den britiske utenriksministeren, David Miliband, den gang.

Binyan Mohamed hadde imidlertid en annen versjon av historien. Han anklaget britiske myndigheter for å ha visst om torturen han selv sier han ble utsatt for. Samtidig anklaget han britisk etterretning for å ha gitt opplysninger og spørsmål til de som torturerte ham.

– Jeg har blitt bortført, fraktet fra land til land og torturert på middelaldervis. Alt sammen i regi av myndighetene i USA, sa den løslatte guantanamofangen da han ble løslatt for ett år siden.

– Åpenbart lovbrudd

I sin avgjørelse onsdag sa dommeren at opplysningene som kommer fram er et åpenbart brudd på forbudet mot tortur, melder BBC.

USA uttrykker på sin side skuffelse over den britiske dommerens avgjørelse.

Det blir også understreket at etterretningssamarbeidet heretter vil bli vanskeligere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt