Hopp til innhold

- Torturert på middelaldervis

- Jeg har blitt bortført, fraktet fra land til land og torturert på middelaldervis. Alt sammen i regi av myndighetene i USA, sier den løslatte guantanamofangen Binyam Mohamed.

Binyam Mohamed

Binyam Mohamed (i midten) landet mandag på flyplassen Norholt vest for London etter fire år i Guantanamo-leiren.

Foto: Eddie Keogh / REUTERS

- Aldri i mine mørkeste mareritt hadde jeg trodd at det skulle være mulig å gå igjennom det jeg har vært i gjennom, sa han i en erklæring som hans advokat, Clive Stafford-Smith, leste opp denne uka.

Da kom den 30 år gamle britisk-etiopiske mannen omsider tilbake til Storbritannia etter sju år som fange i det som en gang ble kalt krigen mot terror.

Clive Stafford Smith

Advokat Clive Stafford Smith

Foto: MAX NASH / AFP

I Storbritannia blir myndighetene beskyldt for å ha visst om og sett gjennom fingrene med tortur av terrormistenkte fanger.

Den britiske forsvarsministeren innrømmer nå at Storbritannia har overlevert terrormistenkte til land der de risikerer å bli torturert.

Fri etter Obamas kunngjøring

Binyam Mohamed ble aldri stilt for retten, men satt fanget i Pakistan, Afghanistan, Marokko og til slutt fire år i fangeleiren på Cuba. Nå er alle anklager mot ham frafalt.

Han er den første fangen som er blitt sluppet fri fra Guantanamo etter at president Barack Obama kunngjorde at leiren skal stenges i løpet av et år.

- Løslatelsen er et resultat av hardt arbeid fra advokatene hans, men også fra det britiske utenriksdepartementet, sier utenriksminister David Miliband.

Fullt så enkel er historien ikke. Binyam Mohamed anklager nemlig britiske myndigheter for å ha visst om torturen han selv sier han ble utsatt for, og han anklager britisk etterretning for å ha gitt opplysninger og spørsmål til de som torturerte ham.

- Min tyngste stund

- Min tyngste stund var da jeg skjønte at de britiske etterretningsfolkene jeg hadde snakket med i Pakistan og som jeg trodde forsøkte å hjelpe meg, i virkeligheten ga opplysninger og spørsmål videre til de som torturerte meg i Marokko, heter det i erklæringen fra Binyam Mohamed.

Binyam Mohamed

Guantanamofangen Binyam Moham skjulte ansiktet for pressen da han kom tilbake denne uka.

Foto: Sang Tan / AP

Nå kommer kravene om at britiske myndigheter må offentliggjøre alt de har visst om behandlingen av terrormistenkte fanger.

- Britisk etterretning har visst akkurat hva som har foregått og er medskyldige i torturen av oss. De må svare for seg, sier Moazzem Begg som selv er tidligere britisk guantanamofange og har blitt noe av en talsmann i Storbritannia for dem som hevder å være uskyldige ofre i USAs jakt på terrorister.

Også britiske politikere, både konservative, liberaldemokrater og medlemmer av regjeringspartiet Labour, mener det nå er på tide å avsløre hva Storbritannia eventuelt har visst og sett gjennom fingrene med i krigen mot terror.

Hodepine for utenriksministeren

- Det er skadelig om det fortsetter å dryppe ut opplysninger som dette. Vi må ellers sørge for at fakta blir offentliggjort og finne ut om det er grunnlag for å straffeforfølge briter som kan være medskyldige i tortur, sier parlamentsmedlemmet Mike Grapes til BBC radio.

Han tilhører Labour og er leder av komiteen i Underhuset som har ansvar for å holde oppsyn med utenrikspolitikken.

For utenriksminister David Miliband er saken blitt noe av en hodepine. USA skal ha truet med å bryte etterretningssamarbeid med Storbritannia dersom britene offentliggjør konfidensielt materiale om fangebehandlingen.

Storbritanias utenriksminister David Milliband

Storbritanias utenriksminister David Milliband.

Foto: Dominic Lipinski / AP

Utenriksministeren sier i stedet at Storbritannia ikke har noe mot at materialet blir gjort kjent, men at det må være opp til USA å avgjøre om det skal offentliggjøres eller ikke.

- Mange politikere kan rammes

Slik forsøker han å balansere mellom et gryende offentlig press på hjemmebane om å snakke og et stille diplomatisk press fra USA om å holde kjeft, men skaper også et inntrykk av at britene kan ha noe å skjule.

-- Dette handler ikke om nasjonal sikkerhet eller om regjeringens arbeid, dette handler om politikernes rykte, sier professor Rodney Barker som leder instituttet for politikk og forvaltning ved London School of Economics.

Han tror en full offentliggjøring av hva britiske myndigheter har visst om fangebehandlingen i krigen mot terror, kan stille ganske mange ledende britiske politikere i et dårlig lys.

SISTE NYTT

Siste nytt