Hopp til innhold

Første Guantánamo-fange forlater leiren siden Trump ble president

En saudiarabisk fange i den amerikanske Guantánamo-leiren er sendt til Saudi-Arabia for å sone resten av straffen der.

Guantanamo

Vakter i Camp-Delta militærfengsel i Guantánamo-bukta på Cuba.

Foto: Brennan Linsley / AP

Antall innsatte på Guantánamo har gått ned for første gang siden Donald Trump ble USAs president, bekrefter det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon sent onsdag.

– Forsvarsdepartementet annonserer i dag at flyttingen av Ahmed Mohammed Ahmed Haza al-Darbi fra fengselet på Guantánamo til regjeringen i Saudi-Arabia, skriver Pentagon i en uttalelse ifølge CNN.

Mohammed Ahmed Haza al-Darbi

TIL HJEMLANDET: Darbi ble dømt til 13 års fengsel i 2014, og avtalen var at han skulle sone fire år i Guantánamo og deretter sone resten av straffen på et rehabiliteringssenter i Saudi-Arabia.

Foto: AP

Darbi blir den første fangen som forlater basen på Cuba, siden Donald Trump ble president 2017.

Fortsatt sitter det 40 menn fengslet på Guantánamo, ifølge AFP.

Avtale med USA

Guantánamo-fangen blir av det amerikanske forsvarsdepartementet omtalt som en «Al Qaida-terrorist».

I 2014 inngikk han en avtale med amerikanske myndigheter, etter å ha innrømmet at han var med å planlegge angrepet på den franske supertankeren «Limburg» utenfor Jemen, og å ha vært med på selve angrepet.

Guantanamo

OBAMA VILLE LEGGE NED LEIREN: President Barack Obama beordret straks han tiltrådte som president i januar 2009, at fangeleiren skulle nedlegges i løpet av ett år.

Foto: Mladen Antonov / AFP

Darbi ga amerikanske myndigheter bevis på hvem som hadde hovedansvaret for planleggingen av angrepet mot supertankeren – en annen innsatt i Guantánamo-fengselet, Abd al-Rahim al-Nashiri.

Han ble dømt til 13 års fengsel i 2014. Avtalen var at han skulle sone fire av årene i Guantánamo, og resten på et rehabiliteringssenter i Saudi-Arabia, ifølge NTB.

– Ingen flere bør løslates

I januar 2017 skrev president Donald Trump på Twitter at ingen flere burde løslates fra Guantánamo-leiren på Cuba.

Laster Twitter-innhold
Trump
Foto: Saul Loeb / AFP

Donald Trump sa i presidentvalgkampen i 2016 at han ikke vil låse døra til fangeleiren og at han ville fylle Guantánamo-basen med «bad dudes», eller «ondskapsfulle karer», dersom han vant valget.

President Barack Obama beordret straks han tiltrådte som president i januar 2009, at fangeleiren skulle nedlegges i løpet av ett år.

Men kongressen motsatte seg planene og Obama har støtt på juridiske, politiske og diplomatiske utfordringer i forsøket på å stenge leiren.

Guantánamo-leiren ble opprettet i 2002 av president George W. Bush. På det meste satt nærmere 800 fanger i leiren. Bush-administrasjonen overførte 532 fanger, hovedsakelig til Afghanistan og Saudi-Arabia. Obama arvet 242 fanger.

SISTE NYTT

Siste nytt