Hopp til innhold

Lov og rett i Midtens Rike

Kina er et av verdens mest korrupte land, og ledere på alle nivåer i det styrende kommunistpartiet stjeler penger som skulle vært brukt til folkets beste.

Kinesisk politi angrepet av folkemengder

Hundrevis av demonstranter støtte sammen med politi i Shenzhen i Guangdong-provinsen høsten 2010. De angrep en politistasjon etter at en motorsyklist døde i en krasj etter en trafikk offiser kastet en radio på ham.

Foto: AP

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

I en hemmelig rapport ble det nylig avdekket at nesten 20.000 partiledere og offentlig ansatte i Kina har smuglet over 700 milliarder kroner ut avlandet. Så i Kina er lov og rett snudd på hodet. Mens folk flest stort sett er ærlige og lovlydige, står politiet og myndighetene for de verste lovbruddene.

Slo savnet ut av kroppen...

Resepsjonsbetjeningen på Sheraton-hotellet forsøkte som best de kunne å søke dekning da en bande på førti slåsskjemper kom stormende inn i lobbyen og begynte å slå rundt seg. Men mange av dem som var så uheldige å være til stede under stormangrepet, ble kraftig skadet, og måtte sendes til sykehus etter at de verste tumultene hadde lagt seg.

Gangsterne som kastet seg over hotellbetjeningen var i sorg. De var rett og slett lei seg, og måtte få slå savnet ut av kroppen.

Årsaken til elendigheten var at lederen for gjengen deres nettopp var død. Mafiabossen hadde funnet det for godt å vandre heden mens han oppholdt seg på toalettet i det fasjonable hotellet. Dødsårsaken var hjertesvikt. Kan vi gjette på at også bruk av kokain kan ha vært inne i bildet?

Hør ukens korrespondentbrev ved å klikke på lydfilen nedenfor:

...og krevde kompensasjon

Men de triste mafiosi nøyde seg ikke med sørgmodig nedslaging av hotellets ansatte.

I beste gangstertradisjon krevet de kompensasjon for tapet av sin kjære leder, og han var verdt en svært høy pengesum, mente kjeltringene.

Hotellets ledelse på sin side bedyret at den ikke hadde gjort noe galt, men tvert imot sørget for rask transport til sykehus straks man oppdaget mannen som lå livløs på marmorflisene.

Okkuperte hotellet

Banden syntes likevel ikke den livreddende innsatsen hadde vært god nok. For å markere sitt syn, og understreke det økonomiske kravet, nektet de å forlate hotell-lobbyen før pengesummen var utbetalt. Etter en ukes okkupasjon ble politiet endelig tilkalt av hotellet, for å fjerne gangsteruvesenet.

I de fleste stater ville det nok bli sett på som en naturlig oppgave for politiet – men ikke i det landet vi snakker om her. Politiet hilste pent på de kriminelle okkupantene, og begynte så å mekle mellom partene. Ordensmakten lurte på om ikke banden kunne senke kravet sitt lite grann og hotellets ledelse være litt mer imøtekommende. Så kunne man jo møtes på midten og avslutte det hele på en hyggelig måte.

Verken hotellet, politiet eller mafiaen for den saks skyld ville senere bekrefte om penger skiftet hender. Men etter forhandlingene forlot gangsterne ganske snart hotell-lobbyen, og da var de ikke påført håndjern.

Skjer der økonomien vokser

Man kunne kanskje tenke seg at denne hendelsen skjedde i et latinamerikansk land med lovløse tilstander og et hyperkorrupt politi. Men neida. Overfallet på luksushotellet Four Points by Sheraton skjedde for noen uker siden i byen Shenzhen i den kinesiske provinsen Guangdong like ved Hong Kong, en av de mest framgangsrike byene i verdens nest største økonomi: Det kommunistiske Kina.

Kinesisk politi i kamp mot folk som gjør opprør

Den 12. juni i år demonstreret hundrevis mot politiet i Guangdong-provinsen.

Foto: STR / Afp

Historien forteller det meste om lov og rett i dette svære landet, hvor myndighetene gang på gang understreker at her styrer vi med loven i hånd.

Kan denne historien være et sært unntakstilfelle? Er det sannsynlig i Kina som jo er en skikkelig politistat hvor det minste tegn på politiske forbrytelser, det vil si opposisjon mot kommuniststyret, blir oppfanget lynraskt. Enten av sikkerhetspoliti og rapportører som myldrer overalt der folk samles, eller av verdens mest omfattende nettpoliti som etter få minutter klarer å fjerne alle innlegg som er kritisk til partiets maktmonopol.

Men opposisjonelle fengsles

Det siste halve året har ledelsen i kommunistpartiet beordret politiet til å anholde og fengsle en rekke opposisjonelle – inkludert mange kjente menneskerettighetsadvokater.

For politiet gjør nøyaktig slik partiledelsen sier, slik det også gjorde i hotellsaken.
Der hadde politisjefen i Shenzhen fått instruks fra den lokale partiledelsen om at situasjonen måtte roes ned. Man ønsket ikke noen konflikt med den lokale triaden. Kanskje var mafiasjefen også en gammel venn av partisjefen og hadde lukrative avtaler med den lokale triaden.

Det er slett ikke uvanlig i dette systemet hvor nesten enhver partileder kan kjøpes for penger. Da snakker vi selvsagt om store penger.

Lov og rett er snudd på hodet

Etter å ha bodd i Kina en stund, har jeg oppdaget at mine vanlige begreper om lov og rett er snudd fullstendig på hodet i dette landet. Folk flest er nemlig usedvanlig lovlydige, og bedriver svært lite kriminalitet. Det er politiet selv og landets myndigheter, det vil si lederne i kommunistpartiet, som oftest bryter loven.

Men egentlig er det ikke slik heller. For landets myndigheter og politi bryter bare de skrevne lovene, og de gjelder kun når man vil at de skal gjelde. Saken er at kommunistpartiet er loven. Det er hva partiet mener til et hvert tidspunkt som gjelder, ikke det som står i lovboka.

Kinesisk opprørspoliti på gatene i Guangdong

Dagen etter de voldsomme opptøyene i Guangdong-provinsen var kinesisk opprørspoliti synlige i gatene.

Foto: STR / Afp

Kriminaliserer NRK.no

Kriminaliseringen av NRK.no er et eksempel på dette. Fram til to dager før Nobelpris-seremonien i Oslo 10. desember i fjor var det fritt fram for enhver i Kina å logge seg på NRK.no. Deretter var det plutselig umulig, og fortsatt den dag i dag er NRK.no et forbudt nettsted.

Når din utsendte korrespondent spurte kinesiske myndigheter om hvilke lover NRK.no hadde brutt, siden nettstedet nå var forbudt, var svaret at «i Kina er internett fritt, og for øvrig følger vi landets lover». Et absurd svar på mange måter, men også logisk når man forstår at partiet er loven og gjør hva det vil.

Kina er et av de tryggeste landene jeg har vært i. Her kan både kvinner og menn vandre gatelangs midt på natten uten å frykte verken å bli robbet eller voldtatt.

Forsøker man å gi tips på en restaurant, kommer pengene tilbake. Å tipse betraktes som uhøflig. Mister man penger på gaten vil den som går bak deg løpe etter deg med dem.

Folkelig ærlighet

Mot denne folkelige ærlighet er det ganske bakvendt å se politiets og myndighetenes massive brudd på landets vedtatte lover. Mange som protesterer mot dette blir arrestert og holdt i hemmelighet i såkalte svarte fengsler uten at politi og påtalemyndighet følger reglene i den skrevne loven.

Ute i lokalsamfunnene blir fattigfolk tvangsflyttet fra boligene sine uten særlig økonomisk kompensasjon. Den lokale partiledelsen selger eiendommene til entreprenører som bygger nytt og tjener masse penger. Gjenstridige beboere som nekter å flytte blir gjerne banket opp av bøller som entreprenøren leier inn med myndighetenes velsignelse.

Å henvende seg til politiet nytter ikke, der følger man selvsagt partiledelsens ordre.

Lei av makthavernes overgrep

Særlig ute i provinsene er folk flest nå grundig lei av makthavernes overgrep, og ikke minst den omfattende korrupsjonen blant kommunistpartiets ledere på alle nivåer.

Mens dårlig betalte kelnere ikke vil ha en tiøring i driks, karrer lokale partipamper gjerne til seg millioner av kroner i bestikkelser fra entreprenører som de skaffer billige tomter.

I juni eksploderte det i Guangdongprovinsen etter at fattige småkjøpmenn ble trakassert av bøller fra myndighetenes innleide sikkerhetsselskap. Den rasende folkemengden gikk til angrep partikontor og politistasjoner, og politibiler ble satt i brann.

– Vi er sinte

«Vi er sinte», sa en av demonstrantene. «Lokale partipamper kan gjøre akkurat hva de vil, det finnes ingen respekt for lov og rett.»

Men noen ganger følges loven til punkt og prikke. Da min kone var i bokhandelen og skulle kjøpe noe så uskyldig som guidebøker, fra serier som Lonely Planet og Insight Guides, fantes det ingenting om Kina i hyllene. Slike bøker har ofte med en kort gjennomgang av landets historie, inkludert massakren på den Himmelske freds plass i 1989. Men å fortelle at kommunistpartiets ledelse det året drepte tusenvis av landets studenter er selvsagt ikke lov i Kina.

Og slike lover følger man da. Rett skal være rett.

SISTE NYTT

Siste nytt