Hopp til innhold

Jubel i valglokalene – men Libya kan stå foran nytt kaos

Libyerne håper at dagens valg markerer en ny start etter 42 års vanstyre. Men boikottrusler, hele 142 ulike partier og et uklart mål kan bane veien for splittelse og kaos.

libyavalg

JUBEL: En libysk kvinne løfter armene i triumf etter å ha avgitt stemme i det første valget i landet siden Muammar al-Gaddafis tid. Det var stor jubel over hele landet lørdag.

Foto: AFP

Libyas tidligere leder, Muammar Gaddafi, i Tripoli i 2010

DIKTATOR: Muammar al-Gaddafi styrte Libya med jernhånd i 42 år, før han ble styrtet og senere drept i fjor.

Foto: STR / Reuters
Valgkamp i Libya

MANGE KANDIDATER: Hele 142 partier og over 3700 kandidater stiller til valg i Libya. De har tronet fra reklameplakater over hele landet før valget.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp
Naim Madrasi

RIKTIG VALG: – Vi valgte en bra mann med god utdanning, forteller Naim Madrasi, som stemte i Benghazi i dag.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK
Bashir Gerboa

HØY PRIS: – Prisen for denne dagen var tusenvis av drepte, sier Bashir Gerboa. Selv satt han 14 år i libysk fengsel.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Bilene tuter i Benghazis gater, og ut fra valglokaler både her og i resten av Libya kommer strålende blide libyere ut og viser blekket på fingrene – et bevis på at de har avlagt sin stemme, mange for første gang i sitt voksne liv etter 42 år med Muammar al-Gaddafi ved makten.

Lørdag morgen gikk startskuddet for det første frie valget i landet etter at despoten ble styrtet og tatt av dage i fjor. 200 personer skal velges inn i Libyas parlament.

Stort håp om ny start

På gaten i Benghazi er mye spenning og glede knyttet tilvalget, og et stort håp om en ny start. Folk har ikke vært særlig fornøyd med Overgangsrådet etter at Gaddafi falt.

Symbolsk betyr valget svært mye for folk, som nå føler at de tar del i styringen av landet, en total kontrast til det totalitære styret de opplevde under Gaddafi.

– Å stemme i dag gjør at vi starter den virkelige kampen om å bygge et nytt land. Vi vil bli en del av den siviliserte verden. Og de vil sette pris på det libyske folk. Vi betalte en høy pris for denne dagen: tusenvis av drepte, sier Bashir Gerboa til NRK.

Han satt selv 14 år i fengsel på 1970-tallet, og kunne ikke dra tilbake til hjembyen Benghazi så lenge Gaddafi satt ved makten.

Satte fyr på stemmesedler

Det var nettopp her i Benghazi opprøret startet i fjor, men optimismen og gleden som råder i gatene i dag er også ispedd andre og svært blandene følelser. Mange har truet med å sabotere parlamentsvalget. Man frykter rett og slett å bli overkjørt av Tripoli, slik man ble under diktaturet – om enn i andre former.

De 200 setene i det nye parlamentet er fordelt over tre regioner, der halvparten går til regionen Tripoli, som var Gaddafis hovedkvarter. Benghazi må nøye seg med 60, noe det er stor misnøye mot i byen.

NRK møter flere i Benghazi som sier de vil boikotte dagens valg. De føler de ikke har fått noe igjen for revolusjonen, og er redde for at Tripoli nok en gang skal få all makten og overstyre provinsene.

Valget er utsatt i flere mindre byer i området allerede. I går kveld ble et helikopter som fraktet valgmateriell skutt ned nær flyplassen i Tripoli.

Valgmotstandere skal ifølge flere nyhetsbyråer ha satt fyr på valgurner etter å ha stukket av med dem fra valglokaler. Det samme skjedde ved valgkommisjonens kontor i byen nylig.

LES OGSÅ:

Mye står på spill i dag, og uten en rydding valgavvikling som legger gode føringer for veien videre, kan det fort bli kaos i et land som nå først og fremst trenger politisk stabilitet, fungerende myndigheter og økonomisk utvikling.

Men de rundt 2,9 millioner stemmeberettigede har hele 142 partier og 3700 kandidater å velge mellom. De fleste av disse har hatt en heller utydelig valgkamp og uklare politiske plattformer.

– Det var ikke så vanskelig å finne en kandidat, vi valgte en bra mann med god utdanning og med godt rykte. Vi håper han vil bli riktig mann på rett sted, hvis ikke vil vi fjerne ham, sier Naim Madrasi, som allerede har avgitt sin stemme.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Risikerer full splittelse

libyavalg2

STEMMEKØ: Libyerne sto i kø for å stemme ved parlamentsvalget lørdag.

Foto: AFP

Libya-ekspert Morten Bøås ved Fafo sier til NRK at valget i verste fall kan gjøre splittelsen mellom grupperinger og regioner i landet dypere.

– Man har vært enig i hva man var i mot, altså Gaddafi, men ikke helt hva man er for i fellesskap. Dette valget vil i beste fall produsere noen vinnere og tapere, og da er det utrolig viktig at taperne blir tatt med videre i prosessen. Ellers risikerer man full splittelse i landet, sier Bøås.

  • LES OGSÅ:

Han understreker at dagens valg uansett har en svært viktig symbolverdi for et folk som har levd i et vakuum siden Gaddafis død i fjor høst, men lister opp en rekke ting som står på spill i dag:

  • Valget må få på plass en klar styringsstruktur som legger grunnlaget for den videre overgangsprosessen.
  • Ny grunnlov, som skal skrives av en 60 personer stor forsamling. Disse skal enten utpekes av parlamentsmedlemmene som velges i dag, eller velges. Grunnloven beskrives som svært viktig for den videre politiske utviklingen i landet, spesielt for å få bukt med den massive korrupsjonen i landet. Den skal også ta stilling til hvordan makten skal fordeles mellom sentralregjeringen i Tripoli og regionene.
  • Et enhetlig Libya, som står samlet slik at man kan bli en suveren makt. De mange militsgruppene som sto sammen mot Gaddafi, har siden vendt seg mot hverandre i kamp for egne stammer, byer og regioner. Hundrevis av mennesker har blitt drept i stammekriger den siste tiden.

– Man må få avvæpnet de hundrevis av militsgruppene som har fått beholdt sine våpen, sier Bøåas.

Mange kandidater og uklare politiske plattformer gjør det uansett vanskelig å finne politiske allianser og levedyktige politiske ordninger som kan bedre folks dagligliv i Libya.

Det endelige valgresultatet ventes å bli klart i løpet av neste uke.

SISTE NYTT

Siste nytt