Hopp til innhold

Leger i Venezuela til NRK: – Folk dør på grunn av medisinmangel hver dag

Caracas (NRK): En sterkt fallende oljepris og hyperinflasjon har ført til tomme butikkhyller og mangel på medisiner i Venezuela. Folk dør, og en gruppe leger går nå ut med åpen kritikk av myndighetene. De sier at landet er i en humanitær krise.

Oljerikdommen gjorde Venezuela til et av Latin-Amerikas rikeste land, 80 prosent av statsinntektene kom fra oljesektoren. Den kontroversielle presidenten Hugo Chavez døde i 2013, og motsetningene forverret seg da Niklas Maduro kom til makten. En sterkt fallende oljepris og hyperinflasjon førte senere til tomme butikkhyller og mangel på medisiner. Folk dør, og en gruppe leger går nå ut med åpen kritikk av myndighetene, og sier at landet er i en humanitær krise.

Medisinmangelen fører til at det hver dag går menneskeliv tapt på Venezuelas akuttavdelinger, forteller landets leger til NRK.

– Det er humanitær krise og vi henvender oss til internasjonale medier for å presse regjeringen og Nicolás Maduro til å ta imot den humanitære hjelpen andre land tilbyr, sier Efraim Vega til NRK.

Han er 26 år og kjemper en stadig mer håpløs kamp for å hjelpe sine pasienter.

Efraim Vega er en annerledes lege i Venezuela. Mens de fleste av hans kolleger har forlatt det kriserammede landet, blir han på sin post ved sykehuset Leopoldo Manrique Terrero i Caracas. Og han er ikke redd for å si det han mener om landets myndigheter.

– Medisinmangelen fører til at det hver dag går menneskeliv tapt på Venezuelas akuttavdelinger, sier han.

Hofteoperasjon endte i mareritt

Oljerikdommen gjorde Venezuela til et av Latin-Amerikas rikeste land. 80 prosent av statsinntektene kom fra oljesektoren. Da den kontroversielle presidenten Hugo Chávez døde i 2013, forverret motsetningene seg da Nicolás Maduro kom til makten.

Inflasjonen i Venezuela ventes i år å nå 700 prosent. I tillegg til medisinmangel er det også matmangel i landet, og lave oljepriser gjør det vanskelig for myndighetene å skaffe inntekter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Efraim Vega 2 Lege Venezuela

Efraim Vega blir på sin post selv om de fleste av hans kolleger forlater landet.

Foto: NRK

Krisen skjer til tross for at Venezuela er det landet i verden med de største kjente oljereservene, større enn Saudi-Arabias.

Luis Uzcategui er 62 år, og har tilbrakt de siste fire månedene i en sykeseng på Leopoldo Manrique Terrero. En enkel hofteoperasjon endte i et mareritt på grunn av infeksjoner og mangel på antibiotika.

– Det har vært svært traumatisk, spesielt fordi familien min er langt unna, og jeg er alene. I tillegg er det alltid problemer med mangel på nødvendig utstyr, sier Uzcategui til NRK.

– Blir utsatt for trusler

Sykehuset har en lang og ærerik historie, men de siste årene har mangelen på utstyr og

Luis Uzcategui pasient på Leopoldo Manrique Terrero i Caracas

Luis Uzcategui skulle bare inn og foreta en enkel hofteoperasjon, men en infeksjon har gjort han sengeliggende på grunn av antibiotikamangel.

Foto: NRK

medisiner gjort hverdagen til en tragedie – for pasienter og leger.

– Når pårørende dør hender det at pårørende blir aggressive. De truer oss og forfølger oss og vil hevne seg på oss leger, sier Vega.

Efraim Vega og en gruppe kolleger har nå dannet et nettverk av leger som prøver å presse regjeringen til å endre sin politikk eller trekke seg. Det gjør de ikke ustraffet.

– Vi blir konstant utsatt for ufinheter og fornærmelser på Twitter. Folk sier de skal komme og ta oss og skade oss. Det skjer hele tiden på Twitter og Facebook, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt