Leder for Tamiltigrene drept

Lederen for den tamilske LTTE-geriljaens politiske fløy er drept i et flyangrep på Sri Lanka, sier LTTE-talsmenn.

S.P. Tamilselvam

S.P. Tamilselvam

Foto: Gemunu Amarasinghe / AP

S. P. Tamilselvam ble drept sammen med fem andre i angrepet.

 - Det er med dyp sorg vi forteller dette til tamiler over hele verden, skriver tamiltigrene på sin nettside.

Tamiltigrenes nettsider  

Det var luftforsvaret på Sri Lanka som drepte Tamilselvam i et bombeangrep, heter det i kunngjøringen fra LTTE.

- Bevisst angrep

- De omkom da fly fra den srilankiske regjeringens luftforsvar fredag morgen gikk til angrep på mål ved Kilinochci nord i landet skriver nettstedet, som hevder at det var et bevisst angrep rettet mot bevegelsens politiske ledere.

Geriljaen kjemper for en egen tamilsk stat i de nordlige og østlige delene av Sri Lanka.

En viktig rolle

Tidligere statssekretær Vidar Helgesen har vært sentral i norske myndigheters fredsforhandlinger med partene på Sri Lanka.

Han sier Tamilselvam hadde en svært viktig rolle i disse forhandlingene.

- Han hadde vært leder for den politiske fløyen i nesten ti år. Jeg tror også han var den første politiske lederen for Tamiltigrene, sier Vidar Helgesen.

- I alle forsøk på forhandlinger de siste årene har han vært svært sentral. Han ledet forhandlingene og hadde en nøkkelrolle, sier den tidligere statssekretæren.

Dypt bekymret

Drapet på Tamilselvan har gjort utviklingsminister Erik Solheim urolig. Tamilselvan har vært et viktig kontaktpunkt mellom De tamilske tigrene og Norge, under tilretteleggingen for fredsprosessen, og Solheim karakteriserer hans død som et stort tap.

– Jeg er dypt bekymret for mulige konsekvenser som kan følge etter nylige eskaleringer av konflikten. For mange liv har gått tapt i denne konflikten, og vår dype sympati går til de etterlatte etter de som har gått bort, sier Solheim.

Ansikt utad

Tamilselvan var Tamiltigrenes ansikt utad, og ledet også LTTE-delegasjonen i den siste runden med fredsforhandlinger høsten 2006.

Han har hatt hyppige møter med nåværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og andre norske fredsutsendinger, og har flere ganger vært i Norge.

– Tapet av Tamilselvan på denne måten er et stort tilbakeslag for alle håp om fredssamtaler i nær framtid, sier Jehan Perera i Nasjonalt fredsråd på Sri Lanka, en gruppe som er uavhengig både av regjeringen og Tamiltigrene.

Tamiltigrene har siden 1980-tallet kjempet for tamilsk selvstyre nord på Sri Lanka. Norge bidro til å forhandle fram en våpenhvile mellom geriljaen og regjeringen i 2002, men den er blitt skutt i filler. Rundt 5.000 mennesker er blitt drept i kamper de siste par årene.

(NRK/NTB)

SISTE NYTT

Siste nytt