NRK Meny
Normal

Lavrov og Porosjenko sammen på sikkerhetskonferanse

MÜNCHEN (NRK): Situasjonen i Øst-Ukraina kommer til å overskygge alt annet på sikkerhetskonferansen i München, og både Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Ukrainas Petro Porosjenko deltar.

Sergej Lavrov

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal møte NATO-sjef Jens Stoltenberg under sikkerhetskonferansen i München.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Ine Marie Søreide på München-konferansen

Norges utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide skal være med i åpningsseansen av årets München-konferanse.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Sikkerheten er høy når 20 statsledere og 60 utenriks- og forsvarsministre pluss en rekke andre politikere og analytikere møtes i München denne helga.

– Utfordringene i dag knytter seg særlig til den politisk polarisering og nasjonalisering vi ser i Europa i dag, sier Norges forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide til NRK.

– Viktig med åpen kanaler

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg som åpner konferansen, hvor han også skal ha samtaler med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

– Jo mer alvorlig situasjonen er, jo viktigere er det at vi holder kanalene for politisk kontakt åpne, sa Stoltenberg til norsk presse i går.

– Jeg kommer til å redegjøre for våre posisjoner og våre synspunkter, la han til.

Angela Merkel kommer direkte til München etter å ha møtt den russiske presidenten i Moskva. De diplomatiske fremstøtene for en diplomatisk løsning fortsetter her.

Skal diskutere hybrid krigføring

I over 50 år har Sikkerhetskonferansen i München pågått. De første årene handlet det om oppbyggingen av Vest-Tysklands militære styrker og det var flest folk i militæruniformer som deltok.

Siden har det blitt flere og flere i dress. Fra Norge stiller utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Sistnevnte skal sitte i et panel og diskutere hybrid krigføring, som er hva de kaller Russlands handlinger i Ukraina.

Det vil si en krigføring med grønne menn og uklar tilknytning til den russiske hær, våpenleveranser og et massivt propagandaapparat.

– Det er viktig å møte et hybrid trusselbilde på samme måte som vi også møter et konvensjonelt trusselbilde. Vi må ha mulighet og kapasitet til å møte det langs alle fronter, men uten evne til å beslutte å bruke det så kommer vi ikke særlig langt, sier Eriksen Søreide til NRK før hun gikk inn for å sitte i et panel sammen med Philip Breedlove fra NATO og Economist-redaktøren Edward Lucas.

Lavrov og Porosjenko

Selv om det er lagt opp til debatter om alt fra om EUs økonomiske krise er en sikkerhetsrisiko og til Irans atomprogram så er det konflikten i Ukraina som kommer til å få mest oppmerksomhet. Dette er en gyllen mulighet til å diskutere den største trusselen på europeisk jord siden den kalde krigen med de aktørene som er ansvarlig for den.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Ukrainas president Petro Porosjenko deltar. Om de skal møtes på tomannshånd er uklart, men USAs visepresident Joe Biden, John Kerry og Jens Stoltenberg treffer dem begge.

I neste uke ligger det an til at EU vil innføre enda flere økonomiske sanksjoner mot Russland. Det er bakteppet når den 51. München-konferansen åpner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt