Kvitt bråkmakerne og favoritt i nytt valg

Den avgåtte statsministeren i Hellas er kvitt uromakerne i eget parti etter at de brøt ut for å danne nytt parti i dag. Nå håper han å få støtte av velgerne til å fortsette som statsminister etter valget om en måned.

Hellas Tsipras går av

Den avgåtte greske statsministeren håper på et nytt og sterkere mandat i et nyvalg, som trolig blir avholdt den 20. september.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Etter sju måneders kamp for en bedre låneavtale kastet Alexis Tsipras inn håndkle i går kveld.

Nå har det konservative partiet Nytt Demokrati fått tre dager på seg for å se om det klarer å danne en regjering.

Får ikke de det til, sparkes ballen videre til det tredje største partiet, som er utbryterne fra regjeringspartiet. De dannet et parti i dag kalt «Folkelig samling».

Men sjansen for at noen av dem lykkes er små.

Opprørere tvang frem nyvalg

Dermed går det mot nyvalg om en måned.

Det er opprøret innad i partiet Syriza som har tvunget frem det andre valget i Hellas bare i år. Det blir det femte siden 2009.

De mest venstreradikale kreftene i partiet ville ikke støtte en ny låneavtale med kreditorene. Nå har 25 av dem gått ut av Syriza for å danne eget parti.

Det ligger likevel an til at Alexis Tsipras får fornyet tillit slik han ba velgerne om i fjernsynstalen i går kveld.

Han har fortsatt stor støtte i folket til tross for opprøret i egne rekker.

I den ferskeste meningsmålingen får han rundt 33 prosent støtte og er klart størst. Målingen er fra tidligere i sommer.

Ny koalisjonspartner

Syriza har regjert sammen med høyrepartiet Uavhengige grekere siden januar. Trolig vil de søke samarbeidspartnere andre steder etter valget selv om det ikke er usannsynlig at de vil fortsette med dem i koalisjon.

Et annet parti som kan være aktuelt er sentrumspartiet To Potami. Det ble fjerde størst under valget i januar, men ville ikke gå i regjering med Syriza fordi det ikke ønsket nye forhandlinger med EU og det internasjonale pengefondet, IMF.

Det ligger an til at Tsipras vil danne en mer moderat og EU-vennlig regjering dersom han skulle vinne valget. Opprørerne i partiet er ute, og han har lagt seg på en ny kurs etter u-svingen i forrige måned da han gikk med på innsparinger likevel.

hellas folk

I tre uker var bankene stengt og folk fikk bare ta ut 60 euro dagen. Nå går de ny usikkerhet i møte

Foto: IAKOVOS HATZISTAVROU / Afp

13 milliarder utbetalt

Kreditorene har allerede uttalt at de forventer at arbeidet med å innføre reformer fortsetter til tross for at Hellas nå ser ut til å går inn i valgmodus.

13 milliarder av den nye lånepakka på rundt 86 milliarder euro har blitt utbetalt. Hellas har bundet seg til å få gjennom flere reformer i nasjonalforsamlingen i høst, og skal etter planen få mer penger når de er vedtatt.

Skulle arbeidet med å få på plass en ny regjering trekke ut i tid og innføringen av nye reformer stoppe opp vil pengene bli holdt tilbake.

Kollaps eller avtale

Stilt overfor valget mellom en total kollaps i den greske økonomien og en låneavtale med kreditorene valgte Alexis Tsipras det siste.

Han mener han ikke hadde noe annet valg fordi regjeringen aldri hadde fått i mandat å lede landet ut av euroen. Nå har han bedt om at det blir utlyst nyvalg i håp om å få fornyet tillit..

Men han tar en kalkulert risiko.

SISTE NYTT

Siste nytt