Krangling forlenger livet

Ektefeller som krangler lever lenger enn de som biter sinnet i seg.

En god krangel forlenger livet
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Forskning viser at det er dobbelt så stor sannsynlighet for å dø tidlig i ekteskap der begge stenger følelsene inne.

- Det viktigste et par gjør, er å forsone seg i forbindelse med konflikter, sier Ernest Harburg, professor ved the University of Michigan til nettstedet  ScienceDaily .

 – Hvis du ikke gjør det og heller stenger sinnet inne og blir støtt av ektefellen, da er du i trøbbel, legger han til.

Harburg ledet nettopp en studie der 192 amerikanske par deltok.

Forskere fra instituttene for psykologi og allmenn helse fulgte parene i hele 17 år. De ble vurdert og kategorisiert inne i en av fire grupper: 

  • Par der både han og hun blir sinte på hverandre,
  • Ekteskap der mannen skjeller ut den sin ektefelle mens kvinnen skjuler at hun er sint.
  • Ekteskap der kvinnen skjeller ut mannen mens han skjuler at han er  sint
  • Ekteskap der begge holder sinnet inni seg.

- Resultatene i studien er justert ut fra alder, røyking, overvekt, luftveisproblemer og risiko for hjerte- kar sykdommer, forklarer Harburg. Likvel er resultatene entydige.

For 26 av parene i studien var i gruppen der begge undertrykker sinne. 27 prosent av denne gruppen opplevde at partneren døde i løpet av studieperioden. Og for 23 prosent av parene endte studien med at begge var døde.

De tilsvarende tallene for de andre tre gruppene var henholdsvis 19 prosent og seks prosent.

 

 

 

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)