Krangling forlenger livet

Ektefeller som krangler lever lenger enn de som biter sinnet i seg.

En god krangel forlenger livet
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Forskning viser at det er dobbelt så stor sannsynlighet for å dø tidlig i ekteskap der begge stenger følelsene inne.

- Det viktigste et par gjør, er å forsone seg i forbindelse med konflikter, sier Ernest Harburg, professor ved the University of Michigan til nettstedet  ScienceDaily .

 – Hvis du ikke gjør det og heller stenger sinnet inne og blir støtt av ektefellen, da er du i trøbbel, legger han til.

Harburg ledet nettopp en studie der 192 amerikanske par deltok.

Forskere fra instituttene for psykologi og allmenn helse fulgte parene i hele 17 år. De ble vurdert og kategorisiert inne i en av fire grupper: 

  • Par der både han og hun blir sinte på hverandre,
  • Ekteskap der mannen skjeller ut den sin ektefelle mens kvinnen skjuler at hun er sint.
  • Ekteskap der kvinnen skjeller ut mannen mens han skjuler at han er  sint
  • Ekteskap der begge holder sinnet inni seg.

- Resultatene i studien er justert ut fra alder, røyking, overvekt, luftveisproblemer og risiko for hjerte- kar sykdommer, forklarer Harburg. Likvel er resultatene entydige.

For 26 av parene i studien var i gruppen der begge undertrykker sinne. 27 prosent av denne gruppen opplevde at partneren døde i løpet av studieperioden. Og for 23 prosent av parene endte studien med at begge var døde.

De tilsvarende tallene for de andre tre gruppene var henholdsvis 19 prosent og seks prosent.

 

 

 

Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)
Roboter og kunstig intelligens vil med stor sannsynlighet overta jobben din i løpet av de nærmeste tiårene. Men hva så? Trenger vi egentlig å jobbe hvis maskinene gjør arbeidet bedre og raskere enn oss? (4:4)
Vi elsker skjermene våre. De får oppmerksomhet selv når vi skal dele gode stunder med våre nærmeste. Det kan skape problemer for barnas utvikling, men dersom fremtidens teknologi i stedet spiller på lag med menneskets kropp og hode finnes det håp. (3:4)