Hopp til innhold

Kvinnelige aktivister stilles for retten i Saudi-Arabia

Flere kvinnelige aktivister som ble pågrepet i en større aksjon i fjor, skal stilles for retten i Saudi-Arabia, melder statlige medier.

Aziza al-Yousef kjører bil i Saudi-Arabia i 2014

BRØT KJØREFORBUD: Professor Aziza al-Yousef er en av de fengslede aktivistene. Her kjører hun bil bil i RiyadH i strid med loven i 2014. Først fra 1. jun i 2018 fikk saudiske kvinner begrenset rett til å kjøre bil.

Foto: Hasan Jamali / AP

– Påtalemyndigheten vil meddele at den har konkludert i sin etterforskning og forberedt tiltalene og vil overføre dem til de rettmessige domstolene, heter det i en melding fra landets statlige nyhetsbyrå fredag.

Den korte uttalelsen sier ikke spesifikt at det er snakk om de kvinnelige aktivistene som ble pågrepet våren 2018, og den sier ikke når rettssakene skal holdes.

Overgrep og tortur

Et titall kvinner ble pågrepet i mai i fjor, måneden før forbudet mot å la kvinner kjøre bil ble opphevet.

Mange av kvinnene er anklaget for å undergrave rikets sikkerhet og gi støtte til statens fiender.

Noen av kvinnene er løslatt, men flere sitter fortsatt fengslet.

Familiemedlemmer og rettighetsgrupper sier noen av kvinnene har vært utsatt for seksuelle overgrep og tortur under avhør. Saudi-Arabias regjering har avvist påstanden.

«Påtalemyndigheten vil understreke at alle de pågrepne i denne saken nyter godt av alle rettigheter som er nedfelt i kongedømmets lover», heter det i fredagens uttalelse.

Amnesty International har reagert kraftig på uttalelsen.

– Disse kvinnelige aktivistene bør slippes fri fra fengsel, ikke overføres til domstolene etter å ha drevet fredelig aktivisme. Saudi-Arabias myndigheter fortsetter her sin velkjente undertrykking, sier Samah Hadid, som leder menneskerettighetsorganisasjonens kampanjer i Midtøsten.

Amnesty la i november i fjor fram en rapport der vitner forteller om at flere av de fengslede kvinneaktivistene har blitt utsatt for tortur og seksuelle overgrep i fengsel. Flere av kvinnene skal ha blitt pisket, kledd nakne, utsatt for elektrosjokk og truet.

Loujain Al-Hathloul

Loujain Al-Hathloul har sittet fengslet i Saudi-Arabia siden hun ble pågrepet i 2018. Familien sier hun er utsatt for tortur.

Foto: Wikimedia/CC BY-SA 4.0

Kjørte bil

Blant dem som fortsatt sitter fengslet, er professor emerita Aziza al-Yousef og Loujain al-Hathloul.

Al-Hathloul satt fengslet i over 70 dager i 2014 for å ha forsøkt å kjøre bil fra nabolandet De forente arabiske emirater og inn i Saudi-Arabia.

Etter arrestasjonene i fjor ble enkelte av kvinnene avbildet på forsidene av statsstøttede aviser med ordet «forræder» stemplet i rødt over bildene.

Risikerer 20 års fengsel

De tre kvinneaktivistene Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan og Aziza al-Yousef har alle vært ledende i kampen for kvinnelig bilkjøring og mot vergesystemet som underlegger saudiske kvinner en mannlig verges kontroll.

Al-Hathloul er av norske og canadiske parlamentarikere nominert til Nobels fredspris for sin kamp for like rettigheter.

Dersom kvinnene blir tiltalt og dømt risikerer de inntil 20 års fengsel.Terrorloven åpner også opp for bruken av dødsstraff.

En video av en poplåt som viser undertrykkelsen av kvinner i Saudi-Arabia har fått millioner av visninger på sosiale medier. Videoen er laget av produksjonsselskapet 8ies og er vist nesten tre millioner ganger på Youtube etter at den ble lastet opp i desember 2016.

Videoen "Hwages", oversatt med "bekymringer" viser kvinner i Saudi-Arabia som står på skateboard, spiller basketball og danser.

Videoen "Hwages", oversatt med "bekymringer" viser kvinner i Saudi-Arabia som står på skateboard, spiller basketball og danser.

SISTE NYTT

Siste nytt