NRK Meny
Urix forklarer

Russland-skandalen som Trump ikke blir kvitt

USAs president Donald Trump er en mester i å styre mediene i den retningen han vil. Men han vil ikke klare å komme unna den siste utviklingen i Russland-skandalen. Spørsmålene er flere enn noe gang.

USA-TRUMP/RUSSIA-KUSHNER

VIKTIG SVIGERSØNN: Jared Kushner er en av president Donald Trumps nærmeste rådgivere.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

De amerikanske avisene The Washington Post og The New York Times melder at presidentens betrodde svigersønn, Jared Kushner, foreslo å opprette en hemmelig kommunikasjonskanal mellom Trumps overgangsteam og russiske myndigheter.

Det ble også foreslått å bruke russisk teknisk utstyr og Russlands diplomatiske anlegg i USA.

Les også: – Kushner foreslo hemmelig kommunikasjonskanal til Russland

Mye uklart

FILES-US-POLITICS-INTELLIGENCE-KUSHNER

SAMARBEIDET: Jared Kushner møtte den russiske ambassadøren sammen med tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

De amerikanske mediene baserer seg på anonyme kilder, det skal dreie seg om offentlige tjenestemenn med kjennskap til etterretningsrapporter.

Det skal være amerikansk etterretning som har overvåket kommunikasjonen til Russlands ambassadør i USA. Han var ifølge rapportene på et møte i Trump Tower i New York den 1. eller 2. desember i fjor. Til stede var også Jared Kushner og Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Ifølge The Washington Post mener FBI nå at dette møtet er av interesse for deres etterforskning av Trump-administrasjonens forbindelser med russiske myndigheter.

Men ingen av påstandene kan foreløpig bevises.

De har ennå ikke blitt kommentert fra offentlig hold.

Og ingen har påstått at svigersønn Kushner har brutt noen lov ved eventuelt å ha drøftet en hemmelig kommunikasjonskanal med russerne.

Les også: Dyp splittelse på Trumps første G7-møte

Et mønster

FILES-US-POLITICS-INTELLIGENCE-KUSHNER

MANGE SPØRSMÅL: Både medier og demokratiske politikere har mange spørsmål etter de siste rapportene i mediene.

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

I flere tilfeller har kontakter og møter mellom Trump-administrasjonen og russerne først blitt kjent i mediene, og først deretter har det blitt innrømmet at de har funnet sted.

Michael Flynn måtte gå av som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter bare 25 dager da det ble kjent at han hadde villedet visepresidenten om sitt forhold til russerne.

Både Kongressen og FBI forsøker å finne ut om russerne prøvde å påvirke presidentvalget slik at det gikk i Trumps favør.

– Det er et mønster av ikke å opplyse om kontakter. Og hvis noen ba om en slags privat kommunikasjonskanal, jøye meg, det blir mange spørsmål som må stilles, sier Jim Himes til MSNBC. Han sitter i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Les også: Nato-lederne trakk på smilebåndet da Trump snakket om penger

Politisk betydning

Når president Trump i dag reiser tilbake til USA etter sin ni dager lange utenlandsreise, så kommer påstandene rundt hans svigersønn til å dominere den politiske dagsorden enten han ønsker det eller ikke.

Både mediene og demokratene kommer til å kreve svar, og vil neppe gi seg før de får det.

Denne gangen blir det svært vanskelig for Trump å komme seg unna ved å kalle medienes rapporter for «falske nyheter».

Hvis påstandene om en hemmelig kommunikasjonskanal er riktige, så tyder det på at ønsket om et samarbeid med russerne var atskillig sterkere enn det som tidligere har kommet fram.

Vil snakke

ITALY-US-DIPLOMACY

VIL FORKLARE: Den 36 år gamle Jared Kushner er gift med Trumps datter Ivanka.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Ifølge nyhetsbyrået Reuters hadde også Kushner minst tre telefonsamtaler med den russiske ambassadøren i fjor, samtaler som det ikke har blitt opplyst om.

Kushners advokat sier at hans klient ikke kan huske disse samtalene fordi han hadde mange tusen telefonsamtaler.

Men ifølge advokaten er Kushner villig til å forklare seg om sine forbindelser til Russland både overfor FBI og komiteene i Kongressen.

36-åringen er gift med Trumps datter Ivanka og under presidentens første utenlandsreise var han hele tiden i nærheten av USAs leder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt