Kurdere slo tilbake ny IS-offensiv ved Kobani

Kurdiske styrker i den syriske byen Ayn al-Arab, også kalt Kobani, slo lørdag tilbake et nytt forsøk fra Den islamske staten på å kutte forbindelsen mellom byen og Tyrkia.

En eldre, skadet mann på et feltsykehus nær Damaskus

Mange sivile er blitt ofre for krigen i Syria. Her sitter en eldre mann på et feltsykehus etter å ha blitt skadd i et luftangrep, som ifølge opposisjonen ble utført at styrkene til president Bashar al-Assad. Angrepet skjedde i Douma tidligere i uken.

Foto: STRINGER / Reuters

Offensiven skjedde etter at USA opplyste at det var gjennomført 25 nye bombetokt i Syria og Irak siden fredag mot IS-styrker og oljeanlegg de kontrollerer.

Minst seks angrep var rettet mot IS-stillinger ved Kobani, og det har hjulpet de kurdiske styrkene til å holde stand mot IS-offensiven.

Men mens USA så oppløftende tegn til framgang, gjorde en talsmann for Pentagon det klart at det ikke er sikkert at luftangrepene vil hindre at Kobani faller. Han sa at USAs prioritet fortsatt er kampen mot IS i Irak.

Trass i en lang rekke luftangrep fra USAs og allierte lands fly har ikke de irakiske regjeringsstyrkene greid å omgruppere og gjenerobre stillinger fra IS.

Mens kampene pågikk, greide irakiske politikere omsider å bli enige om de siste åpne stillingene i den nye samlingsregjeringen.

En sunnimuslim ble forsvarsminister, og sjiamuslim ble innenriksminister, og i tillegg ble seks kurdiske ministre tatt med i regjeringen, noe som er tre mer enn hva statsminister Haider al-Abadi presenterte i sin nye regjering i september.

Den nye forsvarsministeren, Khaled al-Obeidi, er selv fra Mosul, som i dag kontrolleres av IS. Han hadde en høy stilling i luftforsvaret til Saddam Hussein.

Røyk stiger opp over Kobani etter et luftangrep mot IS-stillinger.

Røyk stiger opp over Kobani etter et luftangrep mot IS-stillinger, 18.oktober, 2014.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Ti sivile drept i USA-ledede angrep i Syria

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble sju sivile personer drept da et luftangrep traff et gassanlegg ved byen al-Khasham i provinsen Deir al-Zor øst i Syria fredag.

Tre andre sivile ble drept torsdag kveld, i et angrep i provinsen al-Hassakah nordøst i landet.

SOHR overvåker situasjonen ved hjelp et stort nettverk av kilder på bakken inne i Syria.

Den USA-ledede koalisjonen gjennomførte lørdag minst seks luftangrep i området ved den beleirede syriske grensebyen Ayn al-Arab, som den lokale kurdiske befolkningen kaller Kobani.

Koalisjonen, som også består av flere arabiske land, har bombardert IS-mål i Irak siden august. I september ble operasjonen utvidet til å gjelde Syria.

Nærmere 200.000 mennesker er blitt drept i den tre år lange syriske borgerkrigen, ifølge FN.

Folk ser på bombede hus nær Damaskus, 17.10.14

Disse husene ble ifølge aktivister bombet av luftstyrker lojale til Syrias president Bashar al-Assad, i Douma, nær Damascus 17. oktober, 2014.

Foto: STRINGER / Reuters

Mener IS har kampfly

IS skal ha tatt i bruk ett av flyene ved en militærflyplass i utenfor Aleppo, ifølge London-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Syrian Observatory for Human Rights sier flyene til IS har blitt observert ved Aleppo flere ganger, og at pilotene får opplæring av tidligere irakiske militærtjenestemenn.

Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt sa før helgen til NRK at det er kjent at tidligere irakiske offiserer er med i IS.

– Irakerne hadde et sterkt flyvåpen på 1980-tallet, som ble mye brukt i krigen mot Iran. Etter 1990 og fra 2003 har det irakiske flyvåpenet stått veldig svakt, sier forskeren som uttaler seg på generelt grunnlag.

Han utelukker ikke at enkelte tidligere offiserer gir IS-krigerne pilottrening, men sier at det bare blir spekulasjoner.

– Det er en stund siden disse offiserene var en del av de styrkene i Irak, sa han.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt