NRK Meny
Normal

Kan få 14 år for Facebook-protester

«Catch me if you can» var slagordet til Sombat Boonngamanong mens han organiserte spontane demonstrasjoner mot juntaen i Thailand. De militære tok ham på ordet. Nå risikerer han 14 års fengsel.

THAILAND-POLITICS/

Rødskjorte-leder og kuppmotstander Sombat Boonngamanong gir tegn til fotografene mens han eskorteres inn til den militære domstolen i Bangkok idag. Han ble arrestert for en uke siden – juntaen sporet datamaskinen hans.

Foto: CHAIWAT SUBPRASOM / Reuters

Tiltalen som ble lest mot ham i den militære domstolen i Bankok idag omfatter oppvigleri, brudd på Thailands datakriminalitetslover, og å ha nektet å følge juntaens ordre.

– Han er tiltalt for oppvigleri gjennom Facebook, som er brudd på datakriminalitetsloven, sier Prasopchoke Prommul, nestkommanderende i politiet.

– Han er også tiltalt for å ikke melde seg for hæren.

Sombat selv nekter for alle anklager.

THAILAND-POLITICS

Vi er alle Sombat: Tilhengere av Sombat Boonngamanong demonstrerer mot arrestasjonen ved å sette masker av ham på seg selv og en McDonald-statue.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Les: Thailands junta rasende på Telenor

Les: Thailands skjøre demokrati

Digital geriljabevegelse

De siste månedene har Sombat ledet en digital geriljabevegelse som gjennom sosiale medier har organisert spontane demonstrasjoner til støtte for den nå avsatte Shinawatra-regjeringen, og mot juntaen.

Slagordet på bevegelsens Facebook-side var «catch me if you can», og juntaen tok ham til slutt på ordet:

– Han er en smart fyr. Han sa «ta meg hvis dere kan», og nå viser vi ham nettopp det: «vi kan ta deg», sier generalmajor Pisit Pao-in i juntaens kommunikasjonsministerium til nyhetsbyrået AP.

Sombat ble arrestert i Chonburi-provinsen i forrige uke, og juntaen fant ham til slutt gjennom å spore hans IP-adresse.

Han rakk å legge ut en siste oppdatering på sin Facebook-side:

– «Jeg har blitt arrestert».

Les: De vil bøye seg for overmakten

Hundrevis fengslet etter kuppet

Nå er han blant de over 300 journalistene, aktivistene og politikerne som er arrestert i Thailand etter at juntaen tok makten ved et kupp den 22. mai.

112 nettsteder, 250 radiostasjoner og 20 tv-stasjoner er stengt i Thailand siden kuppet var et faktum.

Juntaen advarer mot kritikk av militæret, inkludert i skoler, og offentlig ansatte blir også oppfordret til å rapportere hverandre.

– Jeg vil oppfordre alle til å rapportere offentlig ansatte som fortsatt opptrer eller uttaler seg upassende eller på en lite konstruktiv måte, sier juntaens viseinnenriksminister Panadda Diskul til Reuters.

Risikerer 14 år

Under rettsmøtet idag ble Sombat nektet kausjon i påvente av en militær rettssak mot ham i nær fremtid.

Han risikerer 7 års fengsel for oppvigleri, 5 års fengsel for å spre falsk informasjon på nettet, og 2 års fengsel for å ha nektet å melde seg for hæren, ifølge Prasopcohke.

Hæren har dermed stilnet en årelang kritiker og lederskikkelse i rødskjorte-bevegelsen. Sombat og hans meningsfeller støtter den nå avsatte Shinawatra-regjeringen, som har vunnet hvert eneste valg i Thailand siden 2001. Shinawatra-klanen regnes for å fortsatt ha et folkelig flertall i ryggen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt