NRK Meny
Normal

– Politiet var for hardhendte mot fredlige demonstranter

Politiet i Toronto i Canada får kritikk for å være for hard i klypene med demonstrantene på G20-møtet.

Flere tusen mennesker har gått ut i Torontos gater for å demonstrere mot G20-møtet i byen.

Les også: G20 forplikter seg til å kutte gjeld og underskudd
Les også: G8: - Økonomien fortsatt skjør
Les også:
G8: - Økonomien fortsatt skjør

De fleste av demonstrantene er fredlige, men lørdag brøt en liten gruppe maskerte personer ut og begynte å knuse butikkvinduer og brenne politibiler.

Søndag slo de 20.000 politifolkene som jobber med sikkerheten rundt toppmøtet tilbake. De brukte gummikuler, pepperspray og tåregass for å spre demonstrantene.

Nå får de kritikk for å ha vært for hardhendte.

– Rettigheter satt til side

Organisasjonen Canadian Liberties Organisation jobber for menneskerettigheter. De har hatt egne observatører blant demonstrantene, og har kommet til den konklusjonen at det står dårlig til med retten til å demonstrere i Canada.

Bakgrunnen er både det de har sett på Torontos gater, og at flere av deres egne observatører ble arrestert etter inngripen fra politiet. De er ikke alene.

Ifølge Sveriges Radio skal journalisten og venstrebloggeren Jesse Rosenfeld, som jobber for den britiske avisen The Guardian, også ha blitt arrestert i demonstrasjonene. Han forteller at han ble slått i magen under arrestasjonen, og at han måtte sitte i varetekt i mer enn 20 timer. Seks av timene med håndjern på.

– Mange hadde blitt slått under arrestasjonene og var blodige i ansiktet. Det var lite vann og mat, og det var trangt. 20 personer i hver celle, sier Rosenfeld.

Han sammenlignet forholdene med det han har sett som journalist i Midtøsten de siste årene.

Drøy prislapp

Prislappen for sikkerhetsopplegget rundt G20-møtet har også møtt kritikk i Canada. Budsjettet for å sikre lederne til verdens 20 mektigste stater er nemlig på 1 milliard canadiske dollar.

Det tilsvarer godt over 6 milliarder norske kroner.

En av de viktigste punktene i slutterklæringen etter Toronto-møtet, er at G20 landene har forpliktet seg til å arbeide for å halvere sine budsjettunderskudd innen 2013 uten å skade veksten i verdensøkonomien som er ferd med å komme igang.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt