NRK Meny
Normal

- Dette var en veldig god dag

Kripos' beviser mot de narkotikatiltalte norske kvinnene avvist av retten i Cochabamba.

Advokat Franz Aviles

Forsvarer Franz Aviles er glad for at dommerne har godtatt protestene mot bevisene som Kripos hadde med seg til Bolivia.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Sjur Ø. Knudsen byline
Den kokaintiltalte 19-åringen på vei til retten

Den kokaintiltalte 19-åringen på vei til retten.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK
Koffertene til de kokaintiltalte kvinnene i retten i Bolivia

– Har ingen medfølelse med Koffertene til de kokaintiltalte kvinnene i retten i Bolivia.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

På vei ut av retten i går kom en av forsvarerne smilende mot NRK.no med tommelen opp, og sa: - Dette var en veldig god dag.

Protesterte mot bevisene

De siste dagene i rettssaken i Cochabamba har vært brukt til å levere aktors bevisdokumenter til retten.

Men for nesten hvert eneste bevis aktor har lagt frem, har minst en, og gjerne flere, av forsvarerne protestert.

For hvert bevisdokument som legges frem leser rettsbetjenten opp hva bevisdokumentet inneholder, og for hver protest forsvarerne kommer med må aktor svare på beskyldningene.

Og så må dommeren overveie hvilken av partene som har rett, ved å gjennomgå argumentene og komme med en løsning som er forankret i loven.

Aktor og forsvarere bøtelagt

Når da mengden av aktors bevis er i nærheten av 200 dokumenter, tar det lang tid. I forgårs fikk dommeren nok og advarte forsvarerne om at nye protester som var like de som allerede var avgjort av dommerne, kom til å bli straffet med bøter.

I hjemmelekse ga dommeren advokatene oppgaven med å lese igjen straffelovens artikkel 268, som gir dommeren anledning til å bøtelegge protester som ikke blir tatt til følge. Det er fremdeles advokatenes rett å protestere, men dersom de ikke får medhold må de ut med 200 boliviano.

I går ble forsvareren til den tiltalte norske 19-åringen bøtelagt én gang, mens forsvarerne til onkelen til den norskbolivianske tiltalte 24-åringen og forsvareren til onkelens vennepar fikk to bøter hver.

I tillegg fikk statsadvokat Claudia Mancilla en bot helt mot slutten av dagen etter at onkelens advokat minnet dommeren om det nyinnførte straffesystemet da Mancilla ikke fikk medhold i en protest.

Feil å stemple og forenkle bevisene

Men dette var ikke grunnen til at forsvarer Franz Aviles kom smilende bort til NRK.no etter at dommeren hevet retten. Hans store glede kom av at dommeren hadde godtatt protestene mot bevisene som norske Kripos hadde med seg til Bolivia.

Av aktoratets vitner var politioverbetjent Lars Grønning i Kripos det eneste vitnet som virkelig la frem en sterk sak mot alle de andre tiltalte enn de norske kvinnene som ble stanset med 22,5 kilo kokain i sine kofferter.

Men bevisene som 20 etterforskere i Kripos har jobbet frem i saken, blir ikke med i vurderingen når dommen kommer.

Alle bevisdokumenter skal nemlig være originaldokumenter, mens mange av Kripos-dokumentene var bearbeidet - for eksempel at oversikten over hvem som hadde ringt hvem var satt opp i diagrammer - og hadde Kripos-stempler på sidene.

Som bevisdokumenter skulle Kripos levert for eksempel rene samtaleutskrifter fra telefonselskapene, ikke bearbeidede forklaringer. Hvordan bevisdokumenter i boliviansk rett skal leveres, er kjent på forhånd, og det må kalles slett arbeid fra aktoratet å ikke gi norsk politi beskjed om dette.

24-åringens situasjon bedre nå

- Dette var en veldig god dag, sa Aviles med tommelen opp, uten at NRK.no hadde stilt ham spørsmål om dagen i retten.

Advokaten smilte fra øre til øre på vegne av sin klient, onkelen til den norskbolivianske 24-åringen.

Sakene mot 24-åringen, 24-åringens onkel og hans familie, og onkelens vennepar, ble dermed betydelig svekket. Grønnings muntlige vitnemål, som forsvarerne brukte nesten to timer på å stanse, blir fremdeles stående som bevis.

Men Grønning selv var skuffet over sitt vitnemål, og mente blant annet at det var umulig for ham å huske utenat alle bolivianske telefonnummer og alle detaljer fra 67.000 samtaler som var undersøkt i etterforskningen.

Statsadvokat Mancilla skal ikke ha vært alt for skuffet over å miste Kripos’ bevisdokumenter, siden Grønnings vitnemål fremdeles blir stående.

Aktoratet ferdig, ukjent domsdag

Til sammen har aktoratet de siste dagene levert inn nærmere 200 bevisdokumenter, og ble til slutt på torsdag ferdig.

I dag er det forsvarets tur til å begynne sin sak. Det er ikke kjent hvor mange vitner forsvaret har, eller hvor mange bevisdokumenter de vil legge frem.

Det er derfor høyst usikkert når dommen faller. Fra forsvarets side snakkes det om dom på lørdag, mens statsadvokaten mener dom tidligst faller på mandag.

Så langt har mye av rettssaken blitt strukket i tid, og det umulig å si sikkert når dette vil skje.

NRK.no er til stede i rettssalen i Cochabamba, og følger rettssaken direkte klokken 15.30.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt