Krimtatar klar for Eurovision Song Contest

«De kommer til huset ditt, der dreper de alle». Slik begynner sangen som vant den nasjonale Melodi Grand Prix-finalen i Ukraina.

Susana Jamaladinova

Susana Jamaladinova, kjent som Jamala, under øvelser i Kiev torsdag i forkant av søndagens finale.

Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

Sangen heter «1944» og synges av artisten Jamala, som tilhører folkeslaget tatarene som holder til på Krim-halvøya.

Tittelen «1944» henspiller på året da 250.000 tatarer ble tvangsdeportert av Stalin og sendt til de sovjetiske republikkene i Sentral-Asia.

Deporteringen var brutal, så mange som 8000 døde av sult og tyfus på veien i iskalde togvogner og tusener døde også etter at de var kommet frem.

Først etter Sovjetunionens fall fikk tatarene lov til å vende hjem til Krim, men da var hjemmene deres overtatt av andre og de måtte ta til takke med å bo i de fattigste områdene på halvøya.

– Sang for oldemor

– Jeg ville lage en sang om min oldemor Nazalkhan og tusenvis av Krimtatarer som aldri fikk sjansen til å vende tilbake til Krim. Det året endret livet deres for alltid, sier Jamala til nyhetsbyrået AFP om sangtittelen.

Susana Jamaladinova

Susana Jamaladinova – Jamala – ble født i Kirgistan i det tidligere Sovjetunionen, dit familien var deportert i 1944.

Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

Jamala, eller Susana Jamaladinova som hun egentlig heter – er en tidligere operasangerinne som har blitt kjent som jazzsanger.

6. februar vant hun semifinalen i Ukraina og ble etterpå blitt kalt «perle» og «geni» i media.

Hun sier at hun har valgt å delta i den europeiske slagerfestivalen for at folk skal få høre en sang skrevet i «en hjelpeløs tilstand» etter at Russland har annektert hennes land.

Selv har hun ikke vært tilbake på Krim siden Russland annekterte halvøya i mars 2014 fordi hun tror hun er «i risikosonen» på grunn av sin støtte til Ukraina.

Kan stemme via Russland

Etter at de annekterte Krim har Russland endret telefonnettet, slik at innbyggerne på Krim-halvøya nå har russiske telefonnumre.

Dermed kunne ikke tatarene på Krim stemme på Jamala i søndagens nasjonale finale i Ukraina.

Men det kan de imidlertid gjøre i den internasjonale finalen i Stockholm. Da vil Krim-tatarene kunne gi sine telefonstemmer på henne via Russlands deltagelse.

Det kan ironisk nok føre til at Russland gir poeng til en sang som kritiserer landets annektering av Krim.

SISTE NYTT

Siste nytt