Krever nyvalg i Hellas

Greske aviser er i harnisk og krever nyvalg etter at allmennkringkasteren ERT ble tatt av lufta denne uka. Opposisjonsleder Alexis Tsipras sammenligner statsminister Antonis Samaras med en diktator.

Greske demonstranter krever at ERT åpner igjen

Flere tusen demonstranter møtte opp foran kontorene til ERT i Aten og Tessaloniki for å vise sin sympati med de 2700 ansatte som denne uken ble permittert.

Foto: Kostas Tsironis / Ap

Alexis Tsipras deltar i en demonstrasjon mot nedleggelse av ERT

I dag deltok Alexis Tsipras i en av demonstrasjonene mot stengningen av ERT.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

– En allmennkringkaster stenges bare når et land blir invadert og demokratiet blir overtatt av et diktatur. Det som skjedde på tirsdag hører ikke hjemme i et demokrati, og Samaras regjering er ansvarlige, sier lederen for det største opposisjonspartiet Syriza, Alexis Tsipras.

– Ligner statskupp

Utenfor kontorene til ERT i Aten og Tessaloniki har det i dag samlet seg tusenvis av streikende og demonstrerende statsansatte.

For i dag stod nemlig alle busser og T-baner i hovedstaden Aten stille mens fergene som vanligvis frakter turister og andre mellom landets mange øyer, lå i havn. Det var ingen aviser, og ved sykehusene ble bare de mest livsnødvendige oppgavene gjennomført. Alt i sympati med de 2700 ansatte som ble permittert denne uken.

– Nedleggelsen av ERT ligner på et statskupp, framholdt hovedorganisasjonen GSEE i en kunngjøring om den tredje generalstreiken i kriserammede Hellas i år.

Truer med sanksjoner

Frem til nå har ERT fortsatt nyhetsproduksjonen og publisert saker på nettsidene sine, men det kan det raskt bli slutt på.

– Alle som videreformidler ERT sine signaler kan bli sanksjonert og straffeforfulgt, heter det i en uttalelse fra det greske finansdepartementet i kveld.

Regjeringen på sin side lover at kringkastingen skal gjenoppstå i en mer effektiv og slanket utgave, men greske aviser luftet i dag muligheten for nyvalg.

– En løsning innen en uke eller nyvalg, skriver avisen Kathimerini mens Ta Nea mener statsministeren driver «farlig akrobatikk».

Protestert utenfor gresk rikskringskasting

Det var store protester utenfor den greske rikskringkastingen i dag.

Foto: JOHN KOLESIDIS / Reuters

– Nedleggelsen av ERT har skapt noe som ligner en politisk og institusjonell krise, mener sosialistleder og koalisjonspartner Evangelos Venizelos.
Det var tirsdag denne uken regjeringen besluttet å stenge alle fjernsynssenderne til ERT klokken 22 lokal tid. Flere steder ble programmer brutt og mange har reagert på måten regjeringen har håndtert saken på.

Betalt av reklame og publikum

I Hellas blir allmennkringkasterne ERT delvis reklamefinansiert og delvis betalt over strømregningen. Selskapet skal de siste tre årene ha gått med overskudd, det til tross for myndighetenes påstander om at ERT har vært et enormt pengesluk og en stor belastning på statsbudsjettet.

Mandag skal statsminister Antonis Samaras møte sine regjeringskoalisjonspartnere for å diskutere hva de skal gjøre med ERT.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt