NRK Meny
Normal

Krever at Søreide tar opp situasjonen for saudiske kvinner

Jan Bøhler reagerer sterkt på historien om Amna (22) som skal være utsatt for overgrep både av faren og staten. – Utrolig feigt at vestlige land ikke gjør mer for kvinner i Saudi-Arabia, sier Ap-politikeren.

Jan Bøhler på Mortensrud

REAGERER: Jan Bøhler (Ap) mener Norge har forsømt sin rolle i kampen for kvinners rettigheter i Saudi-Arabia.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Saudiske Amna (22) flyktet fra det hun beskriver som en voldelig far, men skal nå være utsatt for overgrep fra staten i kvinnefengselet Dar Alreaya.

Mohammed bin Salman

SJARMOFFENSIV: Kronprins Mohammed bin Salman lover reformer og mer moderat islam i Saudi-Arabia.

Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

– Jeg tar opp denne videoen i dag fordi det kan bli den siste videoen i livet mitt. Hvis denne videoen kommer ut, har det skjedd meg noe, sier Amna i videoen som ble tatt opp før pågripelsen.

Tar opp saken i Stortinget

Etter at NRK omtalte saken, vil flere stortingspolitikere be om at den ferske utenriksministeren Ine Marie Eriksen Søreide tar opp kvinners situasjon med Saudi-Arabia.

– Dette er en ekstrem form for kjønnsapartheid. Jeg vil spørre om utenriksministeren er enig i at Norge skal ta opp saken med Saudi-Arabia. Det har vært en utrolig feighet fra vestlige land med tanke på å ta opp dette, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap).

– Hva har Arbeiderpartiet selv å skryte av på dette området?

– Jeg kan tale for min egen del, og si at jeg tok opp en lignende sak (Dina Ali) i vinter. Jeg husker ikke konkrete saker fra de rødgrønne satt i regjering, men alle tidligere regjeringer har vært unnvikende, inkludert da Arbeiderpartiet hadde makten, svarer Bøhler.

Siv Jensen, Ine Eriksen Søreide og Erna Solberg

KVINNEMAKT: Finansminister Siv Jensen, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg.

Foto: Statsministerens kontor

Valgt inn i kvinnekommisjon

I vår ble Saudi-Arabia valgt inn i FNs kvinnekommisjon. Det kom skarpe reaksjoner da utenriksdepartementet ikke ville si hva Norge hadde stemt.

Reaksjoner på aksepten av Saudi-Arabias var det også andre steder i verden.

– Å velge Saudi-Arabia til å fremme kvinners rettigheter, er som å gi en pyroman jobben som byens brannsjef, sa administrerende direktør Hillel Neuer i den Genève-baserte organisasjonen UN Watch.

Laster Twitter-innhold

Bøhler mener Norge nå må benytte anledningen til å legge press på Saudi-Arabia.

– Utenriksministeren har nå to kanaler der Norge kan ta opp situasjonen for kvinner i Saudi-Arabia. En kanal er kvinnekommisjonen i FN, den andre er direkte med Saudi-Arabia, sier Bøhler.

Han tar opp saken med utenriksministeren i spørretimen onsdag om en uke.

SV: Anledning til å stille krav

SVLM Audun Lysbakken

HAR SENDT SPØRSMÅL: Audun Lysbakken ber utenriksministeren svare på hvordan hun vil ta opp saken om Amna (22).

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Det samme gjør SV-leder Audun Lysbakken.

– Mange har engasjert seg i Amnas sak. Det bør også regjeringen gjøre. Norge kan bidra til å legge press på saudiske myndigheter, for å få klarhet i hva som har skjedd med henne. Slik kan vi også rette oppmerksomheten mot andre kvinner som undertrykkes i Saudi-Arabia, sier Lysbakken.

– Vi håper at regjeringen framover vil bli mindre unnvikende i menneskerettighetsspørsmål. Dette er en anledning for den nye utenriksministeren å stille tydelige krav til Saudi-Arabia og bidra til en positiv utvikling i landet, sier han.

Venstre: Må våge mer

Abid Raja på Venstres landsmøte

REAGERER PÅ NRK-SAK: – Jeg synes det er grotesk at Amna har rømt fra vold, og nå skal være utsatt for overgrep fra staten, sier Abid Raja (V).

Foto: Siv Sandvik / NRK

Venstres Abid Raja har også sendt spørsmål om Amnas situasjon til utenriksministeren i dag.

Raja påpeker at Norge, med kvinnelig statsminister, finansminister og utenriksminister, må bruke sin posisjon som forkjemper for likestilling.

– Norge har vært en ledestjerne for kvinners posisjon. Det er gledelig at vi nå har vår første kvinnelige utenriksminister, og mitt spørsmål til henne er om hun vil bidra til å sette søkelyset på kvinners situasjon i Saudi-Arabia, sier Venstres Abid Raja.

– Hva mener du Norge kan gjøre?

– Jeg oppfordrer henne til å våge mer. Vi har en stor moralsk påvirkningskraft. Det en utenriksminister sier blir lagt merke til, svarer Raja.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt