Krever at Søreide tar opp situasjonen for saudiske kvinner

Jan Bøhler reagerer sterkt på historien om Amna (22) som skal være utsatt for overgrep både av faren og staten. – Utrolig feigt at vestlige land ikke gjør mer for kvinner i Saudi-Arabia, sier Ap-politikeren.

Jan Bøhler på Mortensrud

REAGERER: Jan Bøhler (Ap) mener Norge har forsømt sin rolle i kampen for kvinners rettigheter i Saudi-Arabia.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Saudiske Amna (22) flyktet fra det hun beskriver som en voldelig far, men skal nå være utsatt for overgrep fra staten i kvinnefengselet Dar Alreaya.

Mohammed bin Salman

SJARMOFFENSIV: Kronprins Mohammed bin Salman lover reformer og mer moderat islam i Saudi-Arabia.

Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

– Jeg tar opp denne videoen i dag fordi det kan bli den siste videoen i livet mitt. Hvis denne videoen kommer ut, har det skjedd meg noe, sier Amna i videoen som ble tatt opp før pågripelsen.

Tar opp saken i Stortinget

Etter at NRK omtalte saken, vil flere stortingspolitikere be om at den ferske utenriksministeren Ine Marie Eriksen Søreide tar opp kvinners situasjon med Saudi-Arabia.

– Dette er en ekstrem form for kjønnsapartheid. Jeg vil spørre om utenriksministeren er enig i at Norge skal ta opp saken med Saudi-Arabia. Det har vært en utrolig feighet fra vestlige land med tanke på å ta opp dette, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap).

– Hva har Arbeiderpartiet selv å skryte av på dette området?

– Jeg kan tale for min egen del, og si at jeg tok opp en lignende sak (Dina Ali) i vinter. Jeg husker ikke konkrete saker fra de rødgrønne satt i regjering, men alle tidligere regjeringer har vært unnvikende, inkludert da Arbeiderpartiet hadde makten, svarer Bøhler.

Siv Jensen, Ine Eriksen Søreide og Erna Solberg

KVINNEMAKT: Finansminister Siv Jensen, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg.

Foto: Statsministerens kontor

Valgt inn i kvinnekommisjon

I vår ble Saudi-Arabia valgt inn i FNs kvinnekommisjon. Det kom skarpe reaksjoner da utenriksdepartementet ikke ville si hva Norge hadde stemt.

Reaksjoner på aksepten av Saudi-Arabias var det også andre steder i verden.

– Å velge Saudi-Arabia til å fremme kvinners rettigheter, er som å gi en pyroman jobben som byens brannsjef, sa administrerende direktør Hillel Neuer i den Genève-baserte organisasjonen UN Watch.

Laster Twitter-innhold

Bøhler mener Norge nå må benytte anledningen til å legge press på Saudi-Arabia.

– Utenriksministeren har nå to kanaler der Norge kan ta opp situasjonen for kvinner i Saudi-Arabia. En kanal er kvinnekommisjonen i FN, den andre er direkte med Saudi-Arabia, sier Bøhler.

Han tar opp saken med utenriksministeren i spørretimen onsdag om en uke.

SV: Anledning til å stille krav

SVLM Audun Lysbakken

HAR SENDT SPØRSMÅL: Audun Lysbakken ber utenriksministeren svare på hvordan hun vil ta opp saken om Amna (22).

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Det samme gjør SV-leder Audun Lysbakken.

– Mange har engasjert seg i Amnas sak. Det bør også regjeringen gjøre. Norge kan bidra til å legge press på saudiske myndigheter, for å få klarhet i hva som har skjedd med henne. Slik kan vi også rette oppmerksomheten mot andre kvinner som undertrykkes i Saudi-Arabia, sier Lysbakken.

– Vi håper at regjeringen framover vil bli mindre unnvikende i menneskerettighetsspørsmål. Dette er en anledning for den nye utenriksministeren å stille tydelige krav til Saudi-Arabia og bidra til en positiv utvikling i landet, sier han.

Venstre: Må våge mer

Abid Raja på Venstres landsmøte

REAGERER PÅ NRK-SAK: – Jeg synes det er grotesk at Amna har rømt fra vold, og nå skal være utsatt for overgrep fra staten, sier Abid Raja (V).

Foto: Siv Sandvik / NRK

Venstres Abid Raja har også sendt spørsmål om Amnas situasjon til utenriksministeren i dag.

Raja påpeker at Norge, med kvinnelig statsminister, finansminister og utenriksminister, må bruke sin posisjon som forkjemper for likestilling.

– Norge har vært en ledestjerne for kvinners posisjon. Det er gledelig at vi nå har vår første kvinnelige utenriksminister, og mitt spørsmål til henne er om hun vil bidra til å sette søkelyset på kvinners situasjon i Saudi-Arabia, sier Venstres Abid Raja.

– Hva mener du Norge kan gjøre?

– Jeg oppfordrer henne til å våge mer. Vi har en stor moralsk påvirkningskraft. Det en utenriksminister sier blir lagt merke til, svarer Raja.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt