NRK Meny
Normal

Ni krav til Bill for å gi Hillary jobb

Ekspresident Bill Clinton har godtatt ni krav fra Barack Obama i forbindelse med Clinton-stiftelsen. Dermed er alt klart for Hillary Clintons nye jobb.

Bill Clinton og Barack Obama

Bill Clinton godtar ni betingelser fra Barack Obamas leir, slik at Hillary Clintons vei til utenriksministerposten blir kortere.

Foto: Sara D. Davis, AP og Emmanuel Dunand, AFP / Scanpix

Bill Clinton godtar blant annet å offentliggjøre mer enn 200.000 givere til stiftelsen Clinton Global Initiative.

Clinton har holdt giverlisten hemmelig, som han fullt lovlig kan gjøre, men han har bestemt seg for å offentliggjøre listen for å unngå interessekonflikter med ektefellens oppgaver som USAs utenriksminister.

Krav som går lenger enn loven krever

Det er medlemmer av Demokratene, både på Obamas og Clintons side, som opplyser at enighet er nært forestående - og at Hillary Clinton i morgen vil bli utnevnt.

Hillary Clinton

Hillary Clinton blir trolig utnevnt som utenriksminister i morgen.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Da er det planlagt en pressekonferanse i Chicago, der Obama kommer til å gjøre kjent hvem som utgjør «sikkerhetslaget» hans.

Offentliggjøringen av giverlisten er blant de ni betingelsene som Bill Clinton har godtatt etter diskusjoner med representanter fra Obamas leir, og alle betingelsene går lenger enn det loven krever av ekspresidenten.

Blant de andre betingelsene som er lagt på bordet, er at Bill Clinton selv blir mindre personlig involvert i stiftelsen - som arbeider for å bekjempe sykdom, fattigdom og klimaforandringer - og at alle årlige møter fra nå av skal holdes innenfor USAs grenser. Stiftelsen skal heller ikke motta pengegaver fra utenlandske regjeringer.

NRKs USA valg-TV

Fra nå: Det hvite hus har siste ord

Bill Clinton godtar også at hans fremtidige taler og forretninger blir gjennomgått av Utenriksdepartementets etiske rådgivere, eller av Det hvite hus hvis det er nødvendig.

Den tidligere presidententens nett av forretninger og veldedige aktiviteter har reist spørsmål om hvorvidt han kan fortsette å reise verden rundt på jakt etter store penger - både for stiftelsen og for sine egne foredrag - samtidig som Hillary Clinton jobber med USAs utenrikspolitikk.

Det hvite hus

Det hvite hus.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Et mulig problem for Obamas administrasjon kan komme opp dersom den tidligere presidenten forsetter å be om pengedonasjoner fra andre land, samtidig som Hillary Clinton ber landene om diplomatiske innrømmelser som utenriksminister.

Bill Clinton har tidligere sagt at han vil gjøre hva som helst for Obamas folk for å gjøre det mulig for Hillary Clinton å tjenestegjøre for den neste administrasjonen. Etter flere dager der advokater fra Obama og Clinton har forhandlet om disse betingelsene, er begge parter nå fornøyde.

Stiftelsen støttes av Norge

Bill Clintons stiftelse har samlet inn over 30 milliarder dollar siden den ble stiftet i 2005, og har bedt om enorme donasjoner fra utenlandske regjeringer.

Norge har i sin avtale med stiftelsen lovet 24 millioner dollar i støtte samlet for perioden 2007-2010. I tillegg bidrar Norge blant annet til legemiddelordningen UNITAID med omtrent 140 millioner kroner i året.

LES OGSÅ: Bill kam ødelegge for Hillary

LES OGSÅ: Clinton kan bli gjeldsslave

LES OGSÅ: Tilbake på jobb - for «monsteret» Clinton

Barack Obama og Bill Clinton

Barack Obama og Bill Clinton sammen på scenen tidligere i høst.

Foto: Jae C. Hong / AP

NRKs spesialmagasin om USA-valget

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt