Kraftige jordskjelv rammer gresk ferieøy

Flere kraftige jordskjelv rammet i natt den greske øya Zakyntos som ligger i det joniske hav, vest for Peloponnes-halvøya. Det kraftigste skjelvet hadde en styrke på 6,8.

Jordskjelv ved Zakyntos i Hellas

10 kraftige jordkjelv er registrert i løpet av noen timer, sør for øya Zakyntos.

Foto: USGS

Det første skjelvet ble registrert like etter midnatt norsk tid, med en styrke på 5,0. Bare en halv time senere kom skjelv nummer 2, som var mye kraftigere. Styrken ble først oppgitt å være mellom 6,9 og 7,0. Senere er det nedjustert til 6,8.

Skjelv nummer tre kommer like etter klokka 01, og styrken var 5,2, opplyser det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. I de påfølgende timene kom sju nye skjelv, med styrker fra 4,5–5,0.

Zakyntos ligger i det som blir kalt en teutonisk ring rundt Middelhavet. Det kraftigste skjelvet i natt hadde en styrke på 6,8.

Grunne skjelv

Alle skjelvene har sentrum i sjøen, i dybder fra 10 til 16 kilometer, noe som er relativt grunt.

Ifølge myndighetene er det ikke rapportert om store skader eller skadde.

Innbyggere på Zakyntos forteller på Twitter at de våknet av rystelser, at lysekroner svingte, og en kvinne rapporterer at strømmen forsvant.

Laster Twitter-innhold

Strenge byggeregler

Zakyntos har opplevd flere kraftige jordskjelv i nyere tid, og byggeforskriftene på øya er strenge.

Zakyntos ligger i et område som ofte rammes av voldsomme bevegelser i kontinentalplatene.

I fjor sommer ble ferieøya Kos rammet av et kraftig skjelv med styrke 6,6. Da ble et stort antall fastboende og turister skadet, og to mennesker mistet livet. Rundt 150 ble rapportert skadet i Hellas, og 370 på det tyrkiske fastlandet.

Det bor rundt 33.000 mennesker på Zakyntos som er et kjent feriemål, der blant annet den norske turoperatøren Apollo har reiser, men chartersesongen er avsluttet for i år.

SISTE NYTT

Siste nytt