Hopp til innhold

Kraftig smitteøkning i verdens mest covid-19-vaksinerte land

Øygruppen Seychellene er det landet som har vaksinert flest av sine innbyggere mot covid-19. Likevel opplever landet en smittebølge. – Viser at det blir vanskelig å oppnå full flokkimmunitet, sier Espen Rostrup Nakstad.

Turistparadiset Seychellene håpet å bli det første landet i verden som oppnådde flokkimmunitet.

Turistparadiset Seychellene håpet å bli det første landet i verden som oppnådde flokkimmunitet.

Foto: Yasuyoshi Chiba / AFP

Med over 70 prosent av befolkningen vaksinert, troner Seychellene øverst på New York Times' vaksineoversikt.

62 prosent av befolkningen har blitt fullvaksinert. Også det er mer enn noe annet land.

Turistparadiset håpet tidligere i år at den høye vaksinasjonsraten skulle gjøre det mulig å ta imot turister som vanlig.

President Wavel Ramkalawan sa til AP at han trodde landet ville ha nådd flokkimmunitet innen midten av mars.

Flokkimmunitet er når så mange i en befolkning er immune at det bremser eller stopper viruset fra å spre seg.

I stedet har utviklingen gått feil vei. Økningen skjer etter at det nesten ikke var smitte på øygruppen i fjor.

– Den siste uken har helsemyndighetene sett en kraftig økning i antall smittetilfeller med opp mot 300 per dag, sier assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, til NRK.

300 per dag er mye i en befolkning på totalt 97.000 innbyggere. Totalt er det nå registrert 9184 smittede og 32 døde, viser tall fra helsemyndighetene.

Fullvaksinerte blir smittet

Det er ikke klart hva som har ført til den økte smitten nå. Utenriks- og turistminister Sylvestre Radegonde, sier til CNN at han tror at smitten har vært i landet hele tiden.

Han tror den har økt den siste tiden fordi folk er blitt mer avslappede etter at mange er vaksinert.

– Det viser seg også at svært mange av dem som nå tester positivt faktisk har fått enten en eller to doser vaksine, sier Nakstad.

Tallene viser at hele 37 prosent av dem som nå blir smittet er personer som har fått to doser vaksine.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

– Forklaringen kan dels være hvilke vaksiner de har fått, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om smittespredningen på Seychellene.

Foto: Berit Roald / NTB

Nakstad sier at forklaringen til dels kan være hvilke vaksiner de har fått. En god del har fått den kinesiske vaksinen Sinopharm og så er det en indiskprodusert variant av AstraZeneca.

– Dette kan vise at disse vaksinene, selv om de beskytter godt mot å bli alvorlig syk, ikke beskytter like godt mot smittespredning, sier han.

Rundt 20 prosent av dem som er lagt inn på sykehus med covid-19 er vaksinert, men tilstanden deres skal ikke være alvorlig.

– Heldigvis ser det ut til at det er få av dem som legges inn på sykehus og blir alvorlig syke, som er vaksinert., sier Nakstad.

Helsepersonell på Seychellene pakker ut en forsendelse med kinesiske Sinopharm-vaksiner 10. januar i år.

Helsepersonell på Seychellene pakker ut en forsendelse med kinesiske Sinopharm-vaksiner 10. januar i år.

Foto: Rassin Vannier / AFP

Problemer med flokkimmunitet

Den kinesiske Sinopharm-vaksinen, som er godkjent av WHO, har en lavere effekt enn mRNA-vaksinene fra Moderna og Pfizer.

– Det er klart at hvis man vaksinerer en stor andel av en befolkning med vaksiner som har et sted mellom 50 og 90 prosent effekt, blir det vanskeligere å oppnå flokkimmunitet, sier Nakstad.

Nå er det ganske mange av dem som er smitteførende på Seychellene, som er vaksinert.

– Det viser at i den store verden, der man vil bruke en god del forskjellige vaksiner, der ikke alle har like god effekt, vil det i praksis være vanskelig å oppnå full flokkimmunitet, sier Nakstad.

Så langt er det bare rundt 8 prosent av verdens befolkning som er vaksinert. Det vil derfor i lang tid fremover vil det være nødvendig å bruke vaksiner som den kinesiske.

– Det vil gjøre det vanskelig å hindre koronaviruset fra å fortsette å spre seg i verden, sånn som det ser ut akkurat nå, sier Nakstad.

Han holder likevel frem et håp om det kan bli bedre om man får mer effektive vaksinevarianter og hvis et stort flertall faktisk blir vaksinert.

SISTE NYTT

Siste nytt