Hopp til innhold

Kraftig jordskjelv ved Papua Ny-Guinea

Etter at det ble målt et jordkjelv med en styrke på hele 7,5 ved Papua Ny-Guinea ble det raskt sendt ut tsunamivarsel, men etter rundt en time var det klart at ingen tsunamibølger var skapt.

Jordskjelv ved Papua Ny-Guinea

Jordskjelvet skal ha hatt en styrke på 7,5 på Richters skala, melder U. S. Geological Survey.

Skjelvet inntraff på 31 kilometers dyp, 75 kilometer sørvest for Panguna. Tsunami-varselet omfatter Papua Ny-Guinea og Solomon-øyene.

Det er ennå ikke kommet inn meldinger om skader fra skjelvet, men det ble sendt ut tsunamivarsel for Papua Ny-Guinea og Solomon-øyene.

Tsunamivarselet er sendt ut på en generell basis fordi et slikt skjelv har et potensiale til å utløse tsunami, og ikke på grunn av at det er gjort noen observasjoner som tyder på tsunami.

Etter rundt en time kunne tsunamivarslingssenteret for Stillehavet avlyse alarmen.

– Tsunamivarselet sendt ut av varslingssenteret for Stillehavet er nå avblåst, skriver de i en oppdatering rundt klokken kvart på fem norsk tid.

Tsunamivarslingssenteret for Stillehavet overvåket havnivået flere steder for å se om det ble utløst unormale bølger.

Jordskjelvutsatt område

Det er det andre større skjelvet i området på en drøy uke.

11. april i år inntraff det et skjelv med en styrke på 7,3 utenfor øya Bougainvillea ved Papua Ny-Guinea, men det ble ikke meldt om skader.

– Det er helt klart at det har vært mer jordskjelvaktivitet enn vanlig, sier seismolog Jonathan Bathgate ved Geoscience Autralia til Reuters.

Også etter det store skjelvet lørdag ettermiddag norsk tid var det flere etterskjelv.

I kartet i toppen av saken sees skjelvene slik de ble registrert av U. S. Geological Survey det siste døgnet.

Seismologen i Australia sier til Reuters at det ikke kan utelukkes flere kraftige skjelv i den nærmeste fremtid.

– Rekken av skjelv den siste tiden har nok lettet på noen spenninger i det området der jordplatene møtes, men vi kan ikke utelukke nye kraftige skjelv, sier Bathgate til nyhetsbyrået.

Områdene rundt Papua Ny-Guinea er blant de mest jordskjelvutsatte i verden.

I 1998 mistet over 2000 mennesker livet i byen Aitape på nordkysten av Papua da en tsumami feide inn over byen etter et jordskjelv.

SISTE NYTT

Siste nytt