NRK Meny
Normal

Konsentrasjonen av giftstoffer i lufta har økt

Den kinesiske hæren sender over 200 soldater for å undersøke om det er spredning farlige stoffer i Tianjin. Store mengder kjemikalier befinner seg der eksplosjonene gikk av i den kinesiske havnebyen.

Opprydding etter eksplosjon i Tianjin

GIFTIG: Oppryddingen etter de enorme eksplosjonene i Tianjin er i gang, men miljøbevegelsen frykter at giftige kjemikalier har lekket ut fra lagrene som eksploderte.

Foto: JASON LEE / Reuters

Eksplosjon i Tianjin

UTSLIPP: En paramilitær politimann holder vakt utenfor ulykkesområdet. Det er påvist høyere konsentrasjoner av giftige stoffer i lufta over byen.

Foto: GREG BAKER / Afp

Et team med «biologisk, kjemisk og kjernefysisk nødhjelp» er sendt til Tianjin, melder China national radio torsdag ettermiddag.

Dødstallene fra eksplosjonene i Tianjin fortsetter å stige. Den enorme trykkbølgen blåste inn vindusruter flere kilometer unna, og har ført til store ødeleggelser i den kinesiske havnebyen.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua var det en lagerbygning med farlig gods som først gikk i lufta.

Tianjin

SE VIDEO: Enorme ødeleggelser etter eksplosjonene.

Brannfolkene har trukket seg ut av området i påvente av at kjemikalieeksperter skal undersøke området.

Bekymret

Greenpeace' østasiatiske avdeling sier i en pressemelding at de er bekymret for virkningene eventuelle utslipp vil ha for miljøet.

– Vi er bekymret for at enkelte av kjemikaliene som lagres i området vil utgjøre en risiko for innbyggerne i Tianjin. Regn kan også føre til at luftbårne stoffer kan havne i drikkevannet og det lokale økosystemet, skriver organisasjonen.

Ifølge Greenpeace lagres det blant annet natriumcyanid, toluendiisocyanat og kalsiumkarbid som kan være skadelige for mennesker.

Både kalsiumkarbid og toluendiisocyanat reagerer eksplosivt ved kontakt med vann.

– Det er viktig at myndighetene følger situasjonen tett og frigir informasjon om årsaken til eksplosjonen og hvilke kjemikalier som kan være sluppet ut i luften, sier Cheng Qian i Greenpeace.

Det har vært en stor eksplosjon i den kinesiske byen Tianjin. Kinesiske medier melder at rundt 400 er skadet.

SE VIDEO: Himmelen ble lyst opp av flammer like før midnatt lokal tid.

Ifølge China Daily viste luftmålinger foretatt i morgentimene i dag en høyere konsentrasjon av toluendiisocyanat enn den nasjonale grensen. I Beijing 150 kilometer unna er det så langt ikke registrert forurensing fra eksplosjonen.

– Fikk ikke opplæring

Så sent som i forrige uke hadde myndighetene i Tianjin møter hvor de diskuterte hvordan man skulle øke sikkerheten ved lagrene i havnen.

Arbeidstilsynet i byen skal ha vært i samtaler med selskapene som lagrer og håndterer farlige kjemikalier, men det er ikke kjent hva som kom ut av møtet, skriver Reuters.

En mann ser på røyken som velter ut fra eksplosjonsområdet dagen etter.

En ansatt ved ett av selskapene som håndterer farlig gods hevder overfor CNR at han ikke hadde fått opplæring i hvordan han skulle behandle kjemikaliene. Mannen slapp så vidt unna eksplosjonen fordi han var ute for å kjøpe mat til seg og en kollega.

President Xi Jinping har sagt at han forventer at de lokale myndighetene prioriterer å redde og behandle de skadde og sikre eiendommer.

Ifølge Xi vil de sørge for at de ansvarlige vil måtte stå til rette for ulykken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt