NRK Meny
Normal

Kongo-saken fortsetter i morgen

En lege fra militæret, politiet og sentralsykehuset skal undersøke Molands helsetilstand. Det avgjorde presidenten for militærtribunalet i Kisangani. Så ble rettsaken avbrutt. Den fortsetter i morgen.

Moland og French og deres advokat Morten Furuholmen
Foto: Fotomontasje: Tore Meek / Scanpix

Tjostolv Moland gråt åpenlyst i retten i Kisangani da legeerklæringen om helsen hans ble lest opp i dag. Nordmennenes forsvarer krevde at legeerklæringen blir avvist.

Rettsaken er utsatt til i morgen.

I dag ble en legeerklæring fra legen Jean Paul Lombale lest opp og oversatt.

En psykisk syk Tjostolv Moland skal ha innrømmet at han drepte sjåføren, hevdet legen som har undersøkt nordmannen.

- Gråt og danset

Moland er ute av balanse og trenger legehjelp. Han gråt, danset ute i fengselsgården og ville legge seg i en annen celle.

Han sa også at han ville be den drepte sjåførens familie om tilgivelse, at det var han som drepte sjåføren, skriver legen i erklæringen, som brukte dette som eksempel på at Moland er svært syk, og ikke oppfører seg som vanlig, skriver VG Nett .

Reiste seg

Det vakte oppsikt da Moland reiste seg opp og tilsynelatende forsøkte å forlate rettssalen mens erklæringen ble lest opp. Han ble hentet tilbake til plassen av vaktene i retten.

En kilde som har hatt kontakt med Moland, sa tidlig onsdag morgen at nordmannens helsetilstand er ytterligere forverret. Moland ble beskrevet som urolig og tidvis aggressiv.

De to nordmennene har delt celle i natt, men ifølge Utenriksdepartementets representant i Kisangani, Fred Rasmussen, har Tjostolv Moland sovet dårlig, skriver NTB.

Vil ha utsettelse

Den norske advokaten Morten Furuholmen, som bistår de dødsdømte nordmennene, ønsker en utsettelse av saken til det er brakt klarhet rundt Molands helsetilstand. Han har bedt den lokale forsvareren, Guillaume Likwela, om formelt å fremme dette kravet.

– Jeg vil ikke at de skal forklare seg. Moland er for svak til det, og jeg frykter at retten vil utnytte dette.

Advokat Morten Furuholmen

I går skrev VG Nett at de to nordmennene hadde røket uklar.

Skal ha blitt uvenner

Sentralfengselet i Kisangani

Sentralfengselet i Kisangani hvor Tjostolv Moland og Joshua French sitter fengslet.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Advokat Morten Furuholmen, som bistår de to, har lenge ønsket at Moland skal forklare seg først i ankesaken. Etter det NTB kjenner til, forkastes nå den planen. Det blir dermed trolig French som skal avgi forklaring først når rettsmøtene starter igjen.

Furuholmen har nettopp kommet tilbake til Kisangani etter en tur i jungelen på jakt etter bevis som han håper kan frikjenne nordmennene for våpenanklagene.

Leter etter Molands bag

Han fant ikke den turkise bagen i jungelen.

Nett-TV: Kongosaken fortsetter i morgen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt