Hopp til innhold

- Koleraepidemien kan vare i ett år

Lederen for FNs hjelpearbeid i Haiti sier koleraepidemien er alvorligere enn tidligere antatt og kan resultere i at flere hundre tusen mennesker blir syke.

Kolera-pasienter behandles i Quartier Morrin i Haiti

Lederen for FNs hjelpearbeid i Haiti tror koleraepidemien i landet vil vare lenger og ramme flere enn tidligere antatt.

Foto: Dieu Nalio Chery / Ap

Nigel Fisher sier også at epidemien kan vare i opptil ett år.

Fredag ble det opplyst at 1344 mennesker hadde omkommet av sykdommen, men statistikken er usikker og dødstallene kan være høyere, medgir Fisher.

Usikre tall

Rapporteringen fra fjerntliggende områder er upålitelig. Hitill er det registrert 50.000 tilfeller av sykdommen, men Fisher tror at det reelle antallet kanskje kan være så høyt som 60.000 eller 70.000.

Fisher deltok på en FN-konferanse i New York via videolink fra Haiti i dag. Der fortalte han at eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) har justert sine anslag, og tror nå at 200.000 mennesker kan være smittet innen tre måneder.

Tidligere har WHO antatt at det vil ta dobbelt så lang tid før så mange blir smittet.

Kolera fører til diaré, og smitter gjennom urent drikkevann og dårlige hygieniske forhold.

Alle regioner rammet

Fisher sa på konferansen at mennesker i alle Haitis ti regioner er smittet, og at smitten vil fortsette å spre seg.

- Medisinske eksperter tror sykdommen vil fortsette å spre seg, kanskje så lenge som et år, og at den ville ramme flere hundre tusen mennesker, sa Fisher.

Han sa også at det er nesten umulig å stanse spredningen fordi sykdommen er svært smittsom, og at det kan ta dager før smittede mennesker blir syke.

- I mellomtiden kan de ha beveget seg over lange avstander og smittet andre før de selv blir syke, sa Fisher.

Behov for økt innsats

Han mener helsearbeiderne må øke innsatsen, blant annet ved å dele ut vannrensetabeletter, men pekte samtidig på at nye behandlingssentre møter på lokal motstand fordi folk ikke ønsker dem i nærheten av der de bor.

Haiti ble rammet av et voldsomt jordskjelv i januar i år. Rundt 230.000 mennesker omkom, mens en og en halv million ble hjemløse.

Mange av dem bor fortsatt i provisoriske leirer, ofte med dårlige hygienske forhold, noe som bidrar til å spre koleraepidemien.

SISTE NYTT

Siste nytt