Hopp til innhold

Kledde bomben med skruer og bolter for å drepe flest mulig

Mange av de sårede etter terrorangrepet i Manchester har store skader etter å ha blitt truffet av bolter og skruer. – Kjent metode å fylle eksplosiver med metall for å gjøre skaden på folk verre, sier bombeekspert Per Nergaard.

Ofre etter angrepet på Manchester arena

STOR SKADE: Skadde etter eksplosjonen i Manchester. Bolter og skruer som fløy gjennom luften i høy hastighet førte til mangefikk metall inn i kroppen. Noen detaljer i bildet er anonymisert av hensyn til ofrene.

Foto: AP

Det improviserte sprenglegemet terroristen detonerte blir beskrevet i britisk presse som avansert.

Gjerningsmannen hadde bomben i en koffert. Rundt det eksplosive materialet var det plassert skruer, bolter og annet av metall for å lage splinter, skriver The Times.

Sykehuskilder forteller til Manchester Evening News at mange av ofrene for bomben hadde metall i kroppen.

Øyenvitner sier at de så bolter og skruer ligge på gulvet i området der bomben ble detonert.

TOPSHOT-BELGIUM-ATTACKS

En belgisk sykepleier viser fram splinter som er hentet ut av skadde etter angrepet mot flyplassen i Brussel i fjor.

Foto: LAURIE DIEFFEMBACQ / Afp

Lizzie Murtagh kom unna eksplosjonen med bare lettere skader forteller at legene fjernet metall fra benet hennes.

– På sykehuset sa de at det var bolter og skruer fra bomben, forteller hun til BBC.

– I dag kjenner jeg smertene. Jeg har et hull i baksiden av benet.

– Eksplosjonen i seg selv ikke så farlig

Per Jacob Nergaard

Ifølge bombeekspert Per Nergaard har tidligere eksempler vist at enkeltpersoner kan lage slike eksplosiver på egenhånd, dersom man er tilstrekkelig motivert.

Foto: NRK

– Dette er en klassisk fremgangsmåte hvor man bruker improvisert sprengstoff som man har lagd selv og tilsatt spikre, mutre, skruer for å skape en splinteffekt, sier bombeekspert Per Nergaard, som også er assisterende generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

– Eksplosjonen i seg selv er ikke så veldig farlig, hvis man står litt langt unna, men hvis man fyller opp med metall, så blir virkeområdet større og skadene på folk mye, mye verre.

Ifølge Nergaard har mange tidligere eksempler vist at enkeltpersoner kan lage slike eksplosiver på egenhånd, dersom man er tilstrekkelig motivert. Har man en viss kjemikompetanse og stoffene som trengs, så finnes det oppskrifter på internett, ifølge bombeeksperten.

– Det er ikke så veldig vanskelig, dessverre. Det er ikke dermed sagt at han har gjort det alene i dette tilfellet, sier Nergaard.

Tviler på én gjerningsmann

Alle de 22 omkomne er nå identifisert. Navnene blir frigitt i løpet av de neste fire til fem dagene, melder politiet i Manchester. 119 mennesker ble såret i angrepet. 20 av dem er kritisk skadet.

Terrorister som i nyere tid har brukt bomber i Europa, har enten lagt inn en betydelig innsats alene, eller har vært en del av gruppe med en egen bombeekspert.

Den britiske innenriksministeren, Amber Rudd tviler på at den ansvarlige for terroren i Manchester arbeidet alene.

Britiske myndigheter åpner for at terroristen fikk hjelp til å produsere bomben, og at det kan være en fabrikk et eller annet sted i Storbritannia, som kan ha flere bomber klare til bruk.

Sikkerhetsnivået i Storbritannia er derfor hevet til det høyeste mulige, som betyr at det er ventet et angrep nært i tid.

Skader fra IED på et amerikansk kjøretøy

Et improvisert sprenglegeme har gått av ved siden av et amerikansk kjøretøy i Irak. Her er det brukt kulelager som splinter.

Foto: DoD

SISTE NYTT

Siste nytt