Hopp til innhold

- Manchester-politiet fant flere eksplosiver

MANCHESTER (NRK): Sju personer i England og to i Libya er pågrepet etter terrorangrepet i Manchester. Blant dem er faren og to av brødrene til selvmordsbomberen. Avisen The Independent melder at politiet har funnet sprengstoff under ransakingen etter angrepet.

BRITAIN-ATTACK

I SORG: Sørgende ungdommer ved Albert Square i Manchester i går kveld. 20 personer er fortsatt kritisk skadd etter terrorangrepet som kostet 22 mennesker livet.

Foto: BEN STANSALL / AFP

De siste arrestasjonen skjedde i kveld. Først ble en kvinne pågrepet i bydelen Blackley nord i Manchester, melder BBC. Hun er mistenkt for medvirkning til terror. Senere i kveld ble en sjuende person arrestert et øst for Birmingham i det sentrale England.

Laster Twitter-innhold

The Independent melder i sin papirutgave torsdag at politiet har funnet sprengstoff som kan klargjøres for et nært forestående angrep.

Faren til selvmordsbomberen er blant de arresterte. Han er mistenkt for å ha noe med terroren i Manchester å gjøre. Han ble pågrepet i den libyske hovedstaden Tripoli, ifølge libyske sikkerhetsmyndigheter.

Antiterrorstyrken pågrep Ramadan Abedi utenfor hjemmet sitt i forstaden Ayn Zara onsdag kveld, melder Reuters. Han er foreløpig ikke siktet for noe. Reuters melder sent onsdag kveld at de snakket med ham i dag. Han sa at han sist snakket med den mistenkte selvmordsbomberen for fem dager siden, og at alt da var normalt.

Han hadde da fortalt til faren at han planla å dra til Mekka på pilegrimsreise.

Faren sier også at han tar sterk avstand fra alle angrep mot sivile og uskyldige, og at han er sikker på at sønnen ikke har hatt noe med IS å gjøre.

Terrornettverk

Politiet i Manchester sier de nå etteforsker et terrornettverk som de mener Salman Abedi var en del av.

Tirsdag ble Abedis lillebror, Hashem, arrestert i Tripoli. Han er mistenkt for å være tilknyttet IS, og libyske sikkerhetsmyndigheter mener han kjente til terrorplanene til broren, og at han ville begå terrorangrep i Tripoli.

Salman Abedis eldre bror, Ismael, er også blant de pågrepne. Han ble hentet av politiet i Chorlton, sør for Manchester tirsdag.

Onsdag ble en person pågrepet i Wigan mellom Manchester og Liverpool etter en husransakelse der politiet sprengte seg inn i boligen. Politiet sier han bar på en pakke som nå blir undersøkt.

BBC melder at det antas at Abedi kun fraktet bomben til åstedet, men at noen andre hadde laget den.

– Det var en ødeleggende hendelse, og bomben var mer sofistikert enn de angrepene vi har sett tidligere. Det virker sannsynlig at han ikke gjorde dette alene, sier den britiske innenriksministeren Amber Rudd til den britiske kringkasteren.

Irritert på lekkasjer fra USA

Salman Abedi

Politiet mener Salman Abedi er gjerningsmannen.

Foto: REX/Shutterstock / Shutterstock

Politiet har navngitt 22 år gamle Salman Abedi som den antatte gjerningsmannen som detonerte en hjemmelaget bombe utenfor arenaen.

Ifølge Rudd skal Abedi ha kommet tilbake til Storbritannia fra et opphold i Libya for kort tid siden.

Innenriksministeren sier i intervjuet at hun ble irritert over at amerikanske sikkerhetskilder lekket informasjon om terroraksjonen og identiteten til gjerningsmannen før britisk politi var klar til å gå ut med den.

– Britisk politi har vært klinkende klare på at de ønsker å styre informasjonsstrømmen for å kunne jobbe uforstyrret. Det er irriterende når dette blir lekket, og jeg har uttrykt klart overfor våre venner at det ikke skal skje igjen, sier Rudd som ikke vil spekulere i om de amerikanske lekkasjene kan ha skadet etterforskningen.

Frankrikes innenriksminister Gerard Collomb sier til AP at fransk og britisk etteretning tror Abedi også skal ha oppholdt seg i Syria og at han hadde bånd til terrorgruppen Den islamske stat.

Sperring i Manchester

SPERRET: Dagliglivet vender så smått tilbake til Manchester, men gaten til arenaen er stengt.

Foto: Marte Halsør / NRK

119 skadd - 20 kritisk

Ifølge flere medier skal Abedi tidligere ha vært i politiets søkelys.

– Sikkerhetstjenestene kjenner til mange personer, men det betyr ikke at de skal arrestere alle sammen. Men dette var en person de kjente til fra før, og jeg er sikker på at når etterforskningen er over vil vi vite mer, sier Rudd.

Helsevesenet i Manchester oppjusterte i dag tallet på skadde etter terroraksjonen. 119 mennesker ble såret i terroraksjonen i Manchester, dobbelt så mange som tidligere opplyst.

For 20 av pasientene betegnes tilstanden som kritisk.

Kritisk trusselnivå

Den britiske regjeringen har for første gang satt i gang kriseplanen «Operation Temperer». Det innebærer at soldater kan utplasseres som følge av at trusselnivået er oppjustert til «kritisk».

I Manchester ser dagliglivet for mange så smått ut til å vende tilbake igjen. Folk haster av gårde til jobb og butikkene er i ferd med å åpne igjen.

Men utenfor kjøpesenteret Arndale og gaten ned mot Manchester Arena er det fortsatt sperringer og vakthold.

SISTE NYTT

Siste nytt