Klart for valgthriller i Australia

Australia står foran det som ser ut til å bli det jevneste valget på flere tiår.

Tony Abbott og Julia Gillard

Julia Gillard, Australias første kvinnelige statsminister (t.h.), ligger helt jevnt med den konservative koalisjonslederen Tony Abbott på målinger før valget i Australia.

Foto: WILLIAM WEST / Afp

Det blir målfoto i valget, skriver The Australian.

Julia Gillard, Australias første kvinnelige statsminister, ligger helt jevnt med opposisjonslederen Tony Abbott.

En ny måling utført for avisen viser at Labor leder med 50,2 prosent av velgerne, mot 49,8 prosent for den konservative koalisjonen.

En annen måling viser dødt løp, skriver BBC.

Valget finner sted to måneder etter at Gillard beseiret Kevin Rudd i lederstriden i Labor.

LES OGSÅ: Gillard Australias første kvinnelige statsminister
LES OGSÅ: Gillard ligger an til å tape valget

– Tøft og jevnt

14 millioner australiere skal stemme i valget. Det er obligatorisk å stemme i Australia.

Korrespondenter sier Gillard har fått et tilbakeslag etter maktovertagelsen, skriver BBC.

– Det er en tøff, tett, jevn kamp og i en tøff, tett, jevn kamp er det en reell fare for at Abbott er statsminister på søndag, sier hun ifølge BBC.

– Tony Abbott er en for stor fare for din families fremtid og for din lokale økonomi, legger hun til.

– Vil rydde opp

Abbott leder det liberale partiet.

– Jeg er fast bestemt på å rydde opp i rotet denne regjeringen har skapt, sier han.

– Det betyr at vi må få slutt på sløsingen, betale tilbake gjelden, vi må stoppe de store nye skattene og stoppe båtene, forklarer Abbott, med klar henvisning til at asylsøkere prøver å ta seg til landet sjøveien.

Begge statsministerkandidatene har vært på besøk i valgkretser som kan avgjøre valget. De fleste av disse ligger i delstatene Queensland og New South Wales.

Ved inngangen til året la Labor godt an på meningsmålingene. Men etter at tidligere statsminister Rudd kom med upopulære forslag knyttet til klimapolitkken og skattleggingen av gruveindustrien, sank partiets popularitet.

Indre strid i Labor

Gillard var Rudds nestleder. Da hun utfordret lederposisjonen hans i juni, ga han seg uten kamp: Rudd forsto at støtten han hadde i regjeringen hadde forvitret.

Men etter Gillards maktovertagelse har hun raskt mistet mye støtte. I valgkampen har hun også blitt rammet av en serie ødeleggende lekkasjer.

Lekkasjene skal tilsynelatende stamme fra folk i partiet, noe rivalen Abbott har sagt er et bevis på uenighet i Labors rekker.

Abbott har samtidig tonet ned sin velkjente klimaskepsis. Han har i stedet lagt seg på en hard linje i innvandringsspørsmålet, og presentert sin koalisjon som et stabilt alternativ til en regjering rammet av indre strid.

SISTE NYTT

Siste nytt