Sarkozys store sjanse foran 20 millioner franskmenn

Nicolas Sarkozy må vinne når han i kveld braker sammen med Francois Hollande i den franske valgkampens eneste TV-sendte debatt. Hollandes ”hemmelige våpen” er rådene fra hans tidligere samboer, Segolene Royal, som møtte Sarkozy i debatt før valget i 2007.

Segolene Royal mellom Hollande og Sarkozy

Segolene Royal (i midten) var sosialistenes presidentkandidat i 2007. Nå gir hun råd til Francois Hollande (t.v) om hva som skal til før han møter Nicolas Sarkozy (t.h) i debatt onsdag kveld.

Foto: AFP/Reuters

Kristian Elster i Paris

Kveldens debatt er president Nicolas Sarkozys store sjanse til å ta igjen Francois Hollandes forsprang før andre, og avgjørende, runde av det franske presidentvalget søndag 6. mai.

Med fire dager igjen til valget har Hollande et forsprang på minst seks prosentpoeng på alle meningsmålingene.

Over 20 millioner franskmenn forventes å se på den to timer lange debatten.

Dermed har Sarkozy et håp om at hvis han gjør det bra nok, så kan det gi ham det løftet han trenger.

–Sarkozy må svinge 1,5 millioner mennesker over på sin side. Det er ikke lett, men det betyr ikke at det er umulig, sier lederen for meningsmålingsfirmaet CSA, Bernard Sananes, til BFMTV.

For sosialistenes kandidat, Francois Hollande, er oppgaven i kveld enklere. Med et klart forsprang på meningsmålingene må han unngå å gjøre en tabbe som kan koste ham seieren.

– Uavgjort er ikke godt nok for Sarkozy, sier Olivier Faure, som hjelper Hollande med meningsmålinger, til avisen Le Parisien.

Ville ha tre debatter

Kveldens debatt er den eneste mellom de to kandidatene i valgkampen.

Etter at han ble nummer to bak Hollande i første valgomgang 22. april i år, gikk Sarkozy ut og krevde tre debatter i løpet av de to ukene som var igjen før andre valgomgang.

– Franskmenn har krav på flere debatter siden det er flere saksfelter. Hollande er redd, sa Sarkozys talskvinne, Nathalie Kosciusko-Morizet.

Tradisjonen I Frankrike er at det bare holdes én debatt, og Hollandes talsmenn var raske med å avvise forslaget.

– Bare fordi han fikk et dårlig resultat vil han nå ha tre debatter. Det er som en elev som gjør det dårlig på en prøve og vil ha flere sjanser, svarte Hollandes talsmann Pierre Moscovici.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fransk TV-studio

Den franske jornalisten Laurence Ferrari (nummer to fra venstre) snakker med kolleger når de prøver ut studioet der kveldens debatt skal gå av stabelen.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Må ri to hester

Sarkozy-tilhenger

En tilhenger av Nicolas Sarkozy venter før en valgmøte i sørfranske Avignon mandag 30. april. På hatten står det at 'å stemme blankt er å gi stemmerett til utlendinger'.

Foto: BORIS HORVAT / Afp

Lederen for Front National, høyreekstreme Marine Le Pen, sa tirsdag at hun vil stemme blankt i 2. valgomgang.

Hun vil heller ikke gi noe råd til de nesten 18 prosent av velgerne som stemte på henne i første valgomgang.

En fersk meningsmåling onsdag viser at 37 prosent av franskmennene er enig i Le Pens standpunkter når det gjelder innvandring, det høyeste tallet siden 1984.

Sarkozys utfordring er å trekke til seg flest mulig av Le Pens velgere, uten samtidig å støte fra seg de sentrumsvelgerne han også trenger for å vinne.

Vant debatten i 2007

– Slå tilbake når du blir truffet, er rådet Segolene Royal, Sosialistpartiets presidentkandidat ved valget i 2007, gir til Francois Hollande.

Segolene Royal og Eva Joly

Segolene Royal (til høyre) var sist søndag på et valgmøte i Paris sammen med Eva Joly.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

– Jeg råder ham til å holde seg til sakene sine. Unngå å gå inn i krangler, sier Royal.

Selv møtte hun Sarkozy til debatt ved presidentvalget i 2007, da hun var Sosialistpartiets presidentkandidat.

Den debatten huskes best for at Sarkozy ba Royal om å roe seg ned, da hun angrep ham for å ha svekket skoletilbudet til funksjonshemmede barn.

Etter flere ganger han bedt Royal roe seg ned, sa Sarkozy at «Presidenten i Frankrike må kunne holde seg rolig».

Se video av episoden under debatten i 2007. Artikkelen fortsetter under videoen.

Royal mener at Sarkozy behandlet henne nedlatende fordi hun var kvinne.

– Han så meg ikke i øynene engang, men så på skulderen min og på journalistene, sa Royal til den franske TV-stasjonen BFMTV mandag.

Etter debatten i 2007 mente 59 prosent at Sarkozy hadde vunnet debatten, mens 38 holdt på Royal.

Nå har hun sjansen til revansje; før kveldens debatt har Royal hjulpet gruppen som har forberedt Hollande til møtet med Sarkozy.

Les også: Velger mellom en «bedratt» og en «bedrager», men ingen bryr seg

Artikkelen fortsetter under bildet.

SARKOZY-ROYAL

Segolene Royal (t.v.) og Nicolas Sarkozy før starten på debatten mellom de to under forrige valgkamp, 2. mai 2007. Klokkene under navnet til hver kandidat viser hvor mye taletid hver av kandidatene har brukt.

Foto: THOMAS COEX / Afp

Minneverdige replikker

Den ene, store, TV-debatten har vært et fast innslag i franske presidentvalgkamper siden 1974.

Da møttes høyresidens Valery Giscard d’Estaing og Sosialistpartiets Francois Mitterand.

– Du har ikke monopol på å ha et hjerte, sa Giscard til en dårlig forberedt Mitterand.

Replikken var tydelig forberedt før programmet, men brakte Mitterand ut av fatning og ga ifølge meningsmålingene Giscard et løft på 1,5 prosentpoeng.

Sju år senere, i 1981, møttes Giscard og Mitterand igjen til debatt. Denne gangen hadde Mitterand forberedt seg grundig, og unngikk å la seg sette ut av Giscard.

Frankrike lo av Chirac

Også i 1988 var Mitterand en av aktørene, denne gang som regjerende president i møte med Jacques Chirac.

Chirac var på den tiden i statsminister under Mitterand, etter at høyresiden hadde vunnet parlamentsvalget to år tidligere.

Det var første gang i fransk historie at en opplevde et slikt ”samboerskap”, der presidenten og statsministeren kom fra forskjellige sider i politikken.

Under debatten tiltalte Mitterand konsekvent sin motstander som «monsieur le Premier ministre» (herr statsminister, red anm) for å understreke hvem som var presidenten av de to.

– De er ikke president, og jeg er ikke deres statsminister; vi er her som to kandidater, utbrøt til slutt en tydelig irritert Jacques Chirac.

– De har fullstendig rett, monsieur le Premier ministre, svarte Mitterand rolig og hele Frankrike lo av Chirac.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tidligere franske TV-debatter

Bilder fra fire tidligere franske TV-dueller mellom franske presidentkanditater. Valery Giscard d'Estaing og Francois Mitterrand møttes til duell både i 1974 (øverst til venstre) og 1981 (øverst til høyre). I 1998 (nederst til venstre) møttes Jacques Chirac og Francois Mitterrand, mens Lionel Jospin og Jacques Chirac (nederst til høyre) møttes i 1995.

Foto: - / Afp

Møtt hverandre fire ganger før

Hollande og Sarkozy har møtt hverandre i TV-debatt fire ganger før, selv om det etter hvert er noen år siden.

De møttes tre ganger i 1998 og 1999, og siste gang i 2005.

Medlemmer av Sosialistpartiet

To medlemmer av Sosialistpartiet henger opp nye plakater av Francois Hollande i den vestfranske byen Rennes mandag.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

Erfaringene fra de debattene er at Sarkozy i kveld vil være den mest aggressive av de to, mens Hollande ventes å bruke humoren som våpen.

Skeptisk til effekten

Til tross for at halve Frankrike forventes å se debatten er ekspertene skeptisk til hvor utslagsgivende den vil være.

– Mellom 200.000 og 300.000 velgere kan endre mening som et resultat av debatten, sier Christophe Pior ved det prestisjefylte universitetet Science Po til Le Figaro.

Dersom han har rett, innebærer det at bare rundt én prosent av de drøyt 20 millionene som ser på debatten vil la den styre valget,

Hvis den ekspertuttalelsen slår til, er det store sjanser for at Nicolas Sarkozy om få dager må flytte ut av Elysee-palasset der franske presidenter har sin residens.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt