Klarer ikke hindre flom i Bangkok

Deler av hovedstaden i Thailand må ofres for å redde noe av byen. Millioner av innbyggere kan miste hjemmet sitt, og de er rasende fordi myndighetene sa de hadde kontroll.

Flom Thailand

Flere millioner har mistet alt de eier på grunn av flommen i Thailand.

Foto: JOAN MANUEL BALIELLAS / Afp

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra sier at det nå er umulig å unngå flom i Bangkok. Byen er omringet av vann, og vannet som kommer nordfra må renne igjennom deler av byen for å komme til havet.

– Vi kan ikke holde vannet tilbake for alltid. Vi trenger områder som vannet kan renne igjennom. Flomvannet kommer fra alle retninger, og vi kan ikke kontrollere det fordi det er så store mengder vann, sier statsministeren til BBC News.

Føler seg sviktet

Flom Thailand

Innbyggerne i Bangkok parkerer bilene sine på høytliggende steder i håp om å redde dem.

Foto: Kantachat Raungratanaampon / Ap

Innbyggerne i Bangkok er rasende, ettersom myndighetene i forrige uke sa de hadde kontroll over situasjonen.

– Problemet er overveldende. Det er en nasjonal krise, så jeg håper på støtte, sier statsministeren.

Byen har 12 millioner innbyggere. Statsministeren sier at de vil ha mulighet til å styre vannet til en viss grad, slik at de kan prioritere hvilke områder som blir ødelagt. Staten må velge hvilke bydeler som skal ofres for at andre skal reddes.

NRK P3s reporter Nareas Sae-Khow bor i Bangkok, og kan fortelle at innbyggerne føler seg sviktet av staten.

Nareas Sae-Khow

NRK P3s reporter Nareas Sae-Khow bor i Bangkok, og kan fortelle at vannet stadig kommer lenger inn i byen.

Foto: NRK

– Folk mener at myndighetene har gjort en veldig dårlig jobb. Det virker ikke som om de har snakket sant hele tiden. De sa at de hadde kontroll og at Bangkok kom til å klare seg fint, men så er sannheten at flommen kommer til Bangkok også. Spørsmålet er bare hvor store deler av byen som blir rammet, sier Sae-Khow.

Mente de hadde nok flomvern

Flommen har rammet Thailand etter flere uker med kraftig monsunregn. Minst 320 mennesker har blitt drept de siste månedene, melder BBC News. 9 millioner mennesker er rammet av flommen.

Likevel mente myndighetene de hadde kontroll over mesteparten av hovedstaden, og at den sentrale delen av Bangkok har tilstrekkelig flomvern.

Men 18. oktober spurte Bangkok-guvenør Sukhumbhand Paribatra staten om 1,2 millioner sandsekker for å beskytte hovedstaden. Nå ser det likevel ut til at det er umulig å holde vannet borte fra byen, og at flommen kan ramme store deler av Bangkok innen kort tid.

– Det er sandbagger over alt. Folk har satt sandbagger foran husene sine. Nord i byen stiger vannet dag for dag, og det er flere og flere boligområder som evakueres. Flere fabrikker og arbeidssteder er evakuert, og veiene er ødelagt, sier Sae-Khow.

Flom i Thailand

To kvinner prøver å flykte fra flommen på en flåte nord for Bangkok.

Foto: Sakchai Lalit / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt