Hopp til innhold

Klar til å øke bistanden

Norge kommer til å øke bistanden til Nepal dersom det trengs for å stabilisere landet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

 Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim reiser til Nepal i dag, og blir trolig den første utenlandske politikeren som møter Nepals nyvalgte, maoistiske statsminister.

- Vi er beredt til å øke bistanden til Nepal som et ledd i det å stabilisere landet.

Se video: - Vil se hva Norge kan bidra med

Ny president

Fredag ble maoistenes leder Pushpa Kamal Dahal, og kjent under navnet Prachanda, valgt til landets nye statsminister etter å ha inngått en avtale med Nepals andre store kommunistparti, Nepals Kommunistparti (UML).

President er tidligere leder for den maoistiske geriljaen som la ned våpnene i 2006 etter en ti år lang geriljakrig mot regjeringshæren og det føydale monarkiet som styrte landet.

- Kan bli uro igjen

Nå har landet avviklet kongedømmet, og innført republikk med stort flertall. De ulike partenen har delt makten mellom seg, med maoistene som det største partiet.

Les: Nepal avskaffer kongedømmet

- Nepal er en komplisert stat med flere kaster, klassemotsetninger, ulike nasjonale mindretall og religiøse motsetninger. Mislykkes eksperimentet med flerpartidemokrati i å klare å levere fordeler til landets fattige, så kan det igjen bli uro, sier Solheim.

- Trenger støtte på en rekke områder

Norske eksperter har allerede vært inne i fredsprosessen og bidratt til å utforme valgsystemet i Nepal. Ifølge Solheim trenger landet nå politisk støtte på en rekke områder.

- Nepal har ingen erfaring med det demokratiske systemet landet har i dag. Partiene som nå har makta har drevet geriljakrigføring, dels mot hverandre. Det er et langt sprang fra å være en god geriljaleder til å lede en stat.

Men det er Nepal selv som må definere hva slags støtte det trenger, understreker han.

- Det som har gjort fredsprosessen i landet så vellykket til nå er at den ikke har vært styrt utenfra, men av nepaleserne selv.

SISTE NYTT

Siste nytt