Hopp til innhold

Klappjakt på mulige støttespillere: 23-åring pågrepet etter Manchester-terror

Britisk politi bruker eksplosiver for å åpne dørene til personer som er mistenkt for å ha en forbindelse til Manchester-angriperen Salman Abedi. Mandag morgen ble en 23-åring pågrepet.

Politiaksjoner i Manchester

KLAPPJAKT: Politiet i Manchester gjennomfører en aksjon i Moss Side-området i Manchester søndag. Politiet har arrestert fire personer i løpet av helgen, og brukte eksplosiver for å ta seg inn i leiligheten til en 19-åring.

Foto: John Super / AFP

Pågripelsen skjedde i Shoreham-by-sea i Sussex på kysten sør for London, opplyser Greater Manchester Police på Twitter. Mannen er mistenkt for brudd på de britiske antiterrorlovene, opplyser politiet.

Salman Abedi, mannen bak Manchester-terroren

Dette bildet viser Salman Abedi, mannen bak Manchester-angrepet, samme kveld som angrepet skjedde. Bakgrunnen på bildet, som er hentet fra et overvåkningskamera, har blitt endret av politiet i Manchester.

Foto: Greater Manchester Police / AP

14 menn sitter nå i politiets varetekt etter selvmordsangrepet som kostet 22 mennesker livet ved Manchester Arena sist mandag. Ytterligere to personer – en mann og en kvinne – er pågrepet, men er allerede løslatt.

Politiet opplyser at de også undersøker en adresse i Chester, like utenfor Manchester.

I tillegg til pågripelsene i Storbritannia, er broren og faren til den antatte bombemannen pågrepet i Libya. Politiet tror terroraksjonen ble utført av 22 år gamle Salman Abedi, som er britisk, men har bakgrunn fra Libya.

– Barna begynte å gråte

Etterforskningen etter det dødelige terrorangrepet pågår for fullt, og politiet er naturlig nok svært interesserte i å finne ut om Abedi har hatt medhjelpere i Storbritannia. I løpet av helgen er fire personer arrestert, blant dem en 19-åring som ble pågrepet av væpnet politi i bydelen Gorton i Manchester.

Manchester Evening News skriver at naboer forteller at politiet brukte eksplosiver for å sprenge inn døra til 19-åringen. En av naboene satt og så på fotball da politiet slo til.

– Jeg bor en halv gate unna, og huset ristet så det må ha vært en stor eksplosjon. Barna i gata begynte å gråte, sier mannen til avisa.

19-åringen skal ha vært en venn av Abedi.

Gjennom helgen har politiet også gjennomført aksjoner med politihunder og eksplosiver flere andre steder i Manchester. Søndag kunne naboer også høre et smell fra eksplosiver i bydelen Moss Side.

Politiet ransaket et hus og pågrep tre menn. De tre ble imidlertid løslatt etter kort tid, ifølge Manchester Evening News.

Undersøkelser i mistenktes leilighet

En kriminaltekniker undersøker leiligheten Salman Abedi, mannen som skal ha utført angrepet ved Manchester Arena, 23. mai.

Foto: Danny Lawson / AP

MI5 skal evaluere seg selv

Storbritannias statsminister Theresa May sa søndag at trusselnivået har blitt nedgradert fra «kritisk» til «alvorlig», noe som innebærer at sannsynligheten for et angrep har blitt nedjustert fra «nært forestående» til «sannsynlig».

I helgen ble det også kjent at den britiske etterretningstjensten MI5 iverksetter en egen etterforskning for å finne ut om noen har glippet med tanke på å fange opp Abedi tidligre.

Etterforskerne tror Abedi mottok terrortrening på besøk i Libya, foreldrenes hjemland. Ifølge britiske medier skal MI5 ha hatt 22-åringen på sin radar. Etterforskningen skal blant annet avdekke om tips om Abedi ble fulgt opp på en forsvarlig måte.

MI5 skal også gjennomføre en bredere undersøkelse av hvordan man vurderer og overvåker terrormistenkte. Etterretningsbyrået har bekreftet at de er kjent med over 20.000 potensielle islamister i Storbritannia.

Manchester-bomberen Salman Abedi sto på denne listen over mistenkte ytterliggående jihadister, men han var ikke blant de 3.000 som var under aktiv etterforskning og overvåking.

M15 har uttalt at tjenesten på grunn av knappe ressurser må prioritere å etterforske de som anses som de farligste.

Britisk antiterrorpoliti aksjonerte tirsdag ettermiddag mot huset hvor den antatte Manchester-terroristen bodde sammen med familien.

VIDEO: Britisk antiterrorpoliti aksjonerte tirsdag ettermiddag mot huset hvor den antatte Manchester-terroristen bodde sammen med familien.

Espen Aas ble vist bort fra området utenfor O2-arena i det han var direkte i dagsrevyen

NRKs London-korrespondent Espen Aas måtte avbryte en direkterapport utenfor Manchester Arena søndag da sikkerhetsfolk ville undersøke utstyret han hadde med seg.

SISTE NYTT

Siste nytt