Storbritannia senker trusselnivået

NRK Nyheter: Storbritannia senker trusselnivået fra «kritisk» til «alvorlig», opplyser statsminister Theresa May.

Moss Side politiaksjon

BOMBEGRUPPE: Tidligere i dag ble et område i Moss Side evakuert og bombeteknikere fra hæren rykket inn.

Foto: Jonathan Brady / AP

May sier at en betydelig innsats fra politiet de siste 24 timene har ført til at de nå kan senke trusselnivået tilbake til nivået det var før terrorangrepet i Manchester.

Antiterrorsjef Mark Rowley ba tidligere i dag alle om å leve som normalt. Han sa at de har gjort store fremskritt i etterforskningen.

– Vi har naturligvis ikke dekket alt vi vil, men en stor del av det. Vi forsøker å forstå så mye vi kan rundt den døde terroristen, hans omgangskrets, hele nettverket og hvordan de skaffet og bygget bomben, sier Rowley.

Evakuerte naboer

Tidligere i dag ble ytterligere to personer arrestert nord i byen i forbindelse med angrepet.

Dermed er 11 personer til nå pågrepet i saken.

Noen timer aksjonerte politiet i bydelen Moss Side på andre siden av byen. Naboer ble evakuert og forsvarets bombegruppe ble observert på stedet.

En butikkeier sier til Reuters at han så tre personer bli fraktet vekk av politiet.

Hæren trekker seg tilbake

Når trusselnivået nå senkes betyr det at soldatene som har blitt utplassert i landet for å bistå politiet nå trekkes tilbake. Det vil skje innen mandag kveld, melder BBC.

Den britiske regjeringen iverksatte kriseplanen «Operation Temperer» etter mandagens terrorangrep i Manchester. Det er første gang i historien at så skjer.

– På grunn av langhelgen vil vi av praktiske årsaker holde bemanningen oppe ut mandag, sier Rowley.

«Kritisk» er det høyeste beredskapsnivået på britenes skala og innebærer at et nytt terrorangrep kan komme i løpat av kort tid.

Når nivået nå settes til «alvorlig» betyr det at et sannsynligheten for et angrep er svært stor.

– Terrornivået er fortsatt betydelig, så vi vil be alle som ser noe eller er bekymret for noen om å tipse politiet, sier Rowley.

Rowley sier at det fortsatt gjenstår mye i etterforskningen. Så langt er 11 personer pågrepet og politiet har søkt gjennom 17 boliger.

– Det vil bli flere arrestasjoner og ransakelser. Men vi har fått en bedre forståelse av forløpet til angrepet, sier Rowley.

22 personer ble drept og rundt hundre såret da en selvmordsbomber utløste en sprengladning mens folk strømmet ut fra en konsert med den amerikanske artisten Ariana Grande mandag kveld. Flere av ofrene er barn og unge.

SISTE NYTT

Siste nytt