Hopp til innhold

Kjernekraftaktivister pågrepet

Svensk politi har pågrepet rundt 50 Greenpace-aktivister som i dag tidlig kom seg inn på kjernekraftverket Forsmark.

Kjernereaktoren Forsmark 1 i Sverige.

Den ene av kjernekraftreaktorene i Forsmark. I dag kom Greenpeace-aksjonister seg inn på anlegget.

Foto: Maths Bogren

Rundt en time seinere hadde politiet pågrepet dem. De er siktet for å ha tatt seg ulovlig inn på anlegget og for brudd på sikkerhetslovene, ifølge Sveriges Radio .

De tok seg forbi sperringene, og flere aktivister klarte å komme seg opp på taket på en av reaktorbygningene. En av aksjonistene er norsk, melder den norske avdelingen av Greenpeace.

Kommunikasjonssjef Claes-Inge Andersson ved Forsmark sa at aksjonen var fredelig, og at ikke noe tydet på at aksjonistene var ute etter å ødelegge anlegget.

Aktivistene tok seg over to gjerder ved hjelp av en gammel brannbil de har fått låne i Frankrike.

Greenpeace-aksjonen kommer tre dager før en avstemning i den svenske nasjonalforsamlingen om ny kjernekraft, og kravet er at de folkevalgte stemmer nei, skriver Aftonbladet .

Se Greenpeace sin egen video fra aksjonen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les: Svensk atomkraft redder forfrosne nordmenn

Les: Ny satsing på atomkraft i Sverige

Les: Svenskene mer skeptisk til a-kraft

Les: Riksdagen gransker atomsikkerhet

Aksjonistene skrev i en pressemelding at de var forberedt på å bli på Forsmark-anlegget fram til avstemningen torsdag, men ble altså pågrepet etter vel en time.

- Å erstatte de nåværende anleggene med ny kjernekraft vil være et historisk feilgrep. Fornybar energi er fullt realistisk og konkurransedyktig, heter det i pressemeldingen.

Forsmark er ett av tre kjernekraftverk i Sverige. Det ligger i Forsmark kommune vel 100 kilometer nord for Stockholm og har tre reaktorer. Det åpnet i 1980, og produserer 14,5 prosent av den svenske strømforsyningen. skriver Wikipedia .

SISTE NYTT

Siste nytt