Vet hvilket sprengstoff Stockholm-bombemannen brukte

Svensk politi har fått hjelp av sju bombeeksperter fra amerikanske FBI for å finne ut hva slags sprengstoff selvmordsbomberen i Stockholm, brukte.

Säpos pressekonferanse, Agnetha Hilding Qvarnström og Anders Thornberg

Etterforskningsleder Agnetha Hilding Qvarnström og Anders Thornberg i Säpo holdt pressekonferanse i dag.

– Vi er ganske sikre på hvilket sprengstoff som ble brukt, sa etterforskningslederen, statsadvokat Agnetha Hilding Qvarnström, på en pressekonferanse i dag, men ville ikke si noe mer om hva de hadde kommet frem til.

Hun opplyste at svensk sikkerhetspoliti har fått hjelp av FBI til å analysere Taimour Abdulwahabs bomber.

– Har fått 400 tips

Politiet i Sverige jobber fremdeles på spreng for å kartlegge hva som skjedde før selvmordsaksjonen i Stockholm sentrum, og understreket i dag at det er svært viktig for dem å finne motivet for aksjonen.

Det har strømmet på med tips fra publikum.

– Vi har fått inn rundt 400 tips og er veldig takknemlig for all hjelp vi kan få, sier Säpos operative sjef Anders Thornberg.

Samtidig har sikkerhetspolitiet fått hjelp av en rekke fagfolk, blant andre strålingseksperter for å undersøke om selvmordsbomberen hadde strålingsmateriale på seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Selvmordsaksjon i Stockholm

Taimour Abdulwahab sprengte seg selv i Stockholm sentrum sist lørdag.

Foto: Neidemann, Magnus Hjalmarson / Scanpix

– Selvmordsbomberen sendte selv mailen

Taimour Abdulwahab ble obdusert i går, og det forventes at resultatet er klart i løpet av få dager.

Tidligere i dag hentet Säpo bilder fra overvåkingskameraene på Statoil-stasjonen i Tranås, tettstedet Abdulwahab kommer fra. Politiet tror han dro fra Tranås en gang i løpet av formiddagen sist lørdag og dro med bil til Stockholm, der han samme ettermiddag sprengte seg selv.

Håpet er at overvåkingsbildene kan gi svar på om Abdulwahab var alene, eller om han hadde en eller flere medhjelpere.

– Vi jobber i et bredt perspektiv og utelukker ikke at han hadde medhjelpere, sier Thornberg.

Politiet tror imidlertid at Abdulwahab selv sendte mailen som inneholdt en lydfil med en terrortrussel, ti minutter før han gjennomførte bombeaksjonen. De mener også å vite hvor mailen ble sendt fra, men vil foreløpig ikke komme med konkrete opplysninger om dette.

Mannen som har kalt seg Al Qaidas krigsminister i Irak, har advart om at angrepet i Stockholm bare er begynnelsen på «en ny æra av jihad». Den irakiske regjeringen har fått informasjon om at Al Qaida har planer om flere selvmordsangrep i Europa og USA i løpet av julen.

Säpo har ikke hevet terrornivået i Sverige etter aksjonen og vil heller ikke gjøre det nå.

– Nå gjelder det å holde hodet kaldt. Vi jobber tett med politi i andre land angående trusselen om flere aksjoner i julen, sier Thornberg.

SISTE NYTT

Siste nytt