Hopp til innhold

Libyske opprørere kjempet i to dager mot leiesoldater

I den østlige middelhavsbyen Al Baida klarte opprørene i løpet av to dager å overmanne Gaddafis leiesoldater og fikk etter harde kamper kontroll over havnebyen.

Video fef80941-ec75-4375-8e6f-02b1a5c5daca.jpg

Video: Se hvordan opprøreren nedkjempet Gaddafis leiesoldater i Al Baida.

Sidsel Wold og Mohammed Alayoubi i Libya
Foto: NRK

– Gjennom hull i veggen på militærleiren klarte opprørerne å komme seg inn. Der var det fullt av stridsvogner og masse våpen, men takket være Gud så fikk de kontroll over de pansrede kjøretøyene og ødelagt dem.

– Senere fraktet vi det militære utstyret til en av byens leder, sier Ali Asadi, som er en kjent libysk menneskerettighetsaktivist til NRK.

– Skjøt med skarpt

Asadi, som selv fulgte opprørene, viser frem flere store granater og tankser som fortsatt står inne i den ødelagte militærleiren.

– Dette er 106 mm granater som skal brukes mot armerte kjøretøy, ikke mot sivile, sier Asadi.

I hele leiren ligger det tomme ammunisjonskasser, alt har nå blitt plyndret av regimets motstandere eller folket, som libyerne kaller det.

– De brukte tunge våpen mot oss, ikke gummikuler, forteller Asadi.

Fengslet på en skole

På en skole i byen sitter unge menn som man tror er leiesoldater. Menn som nå er mistenkt for å ha drept sivile libyere. Dette er både regimetro libyere og unge menn fra Tsjad.

Video ffa4f5c6-a9a5-40ae-9279-64838eaf6240.jpg

Video: NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold er i Libya og kan fortelle at vanlige folk har tatt kontroll over gatene, og at det råder en form for dugnadstemning i området.


De som sitter fengslet på skolen skal ha kjempet for Gaddafi, men ingen av dem innrømmer å ha vært leiesoldater. Noen påstår de bare skulle passe på flyplassen, mens andre sier de bare var i landet for å arbeide.

Foreløpig er det uvisst hva som skjer videre med deres skjebne, det vil bli avgjort av representantene for det nye Libya.

– Det viktigste for oss nå er at despoten Muammar al-Gaddafi forsvinner, sier Asadi.

Nærmer seg Tripoli

Flere byer er nå under kontroll av opposisjonen, og i landets tredje største by Misurate skal Gaddafi-tro regjerings- og sikkerhetsstyrker ha forlatt byen.

Gaddafi selv holder hus i Tripoli-bydelen Bab al-Aziziya, som nå skal være omringet av stridsvogner, pansrede kjøretøyer og rakettutskytingsramper.

I øst sier Libyas tidligere justisminister Mustafa Mohamed Abud Ajleil at han har dannet en overgangsregjering som han håper vil kunne styre landet i tre måneder.

Søndag ettermiddag opplyste opposisjonsledere at det er snakk om et såkalt nasjonalt råd som skal styre i byer som er overtatt av Gaddafis motstandere.

Nærmere 100.000 mennesker har flyktet fra Libya til nabolandene i løpet av den siste uken. De aller fleste av disse er utenlandske statsborgere, først og fremst egyptere og tunisiere, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Ifølge Røde Halvmåne tok over 10.000 mennesker, de aller fleste egyptere, seg over grensen til Tunisia bare lørdag.

SISTE NYTT

Siste nytt