Hopp til innhold

USA vil hjelpe Libyas opposisjon

USAs utenriksminister Hillary Clinton er klar til å tilby opposisjonen i Libya det de måtte trenge for å bli kvitt landets sterke mann Muammar al-Gaddafi.

Demonstrasjoner i Zawiyah i Libya

Demenstranter på toppen av en Libysk tanks i byen Zawiyah, rundt 50 km fra hovedstaden Tripoli.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

USAs utenriksminister Hillary Clinton

USAs utenriksminister Hillary Clinton strekker ut en hånd til den libyske opposisjonen.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

– Vi strekker ut en hånd til mange ulike libyere i øst, mens revolusjonen beveger seg vestover. Det er for tidlig å si hvordan situasjonen kommer til å utspille seg, sa Clinton til journalister før hun forlot Washington søndag.

Fordømmer Gadaffi

De fleste vestlige regjeringer er nå samstemte i sitt syn på Gaddafis avgang.

– Regimet til Gaddafi bør tre tilbake slik at det kan komme en overgangsordning. Et regime som skyter med skarpt på eget folk, og som bunkrer seg inn i en snever maktkamp for å forsvare lokale interesser, kan vanskelig representere sitt eget folk, sier Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre til NTB.

– Men det er et akutt humanitært problem både på flyktningsiden og på forsyningssiden internt Libya, og vi må ha vel så mye fokus på det.

Dermed slutter regjeringen seg til blant andre USAs president Barack Obama, Frankrikes Nicolas Sarkozy og den britiske regjeringen, som alle de siste dagene har sagt at Gaddafi nå må gå av.

Støre reiser mandag til Genève for å delta på møtet i FNs menneskerettighetsråd, der situasjonen i Libya og resten av Nord-Afrika kommer til å dominere. I en spesialsesjon fredag vedtok rådet å be hovedforsamlingen vurdere å kaste ut Libya av menneskerettighetsrådet.

– Dersom det kommer forslag om å kaste ut Libya, og det ligger det an til, vil Norge støtte det, sier Støre.

– I innlegget mitt i Genève vil jeg berømme FN-apparatets raske reaksjon de siste dagene. Sikkerhetsrådets vedtak lørdag var kraftfullt og viste at rådet kan samle seg om viktige markeringer på et område som i første rekke handler om menneskerettigheter, sier utenriksministeren videre.

Vil ha Gaddafi til Haag

FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag enstemmig en rekke sanksjoner mot Libya. Sanksjonene innebærer at det innføres reiseforbud for Gaddafi, de åtte barna hans, flere andre familiemedlemmer samt tjenestemenn som jobber med forsvars- og etterretningssaker.

Disse personene får dessuten sine verdier i utlandet frosset. Samtidig innføres det våpenboikott av Libya med øyeblikkelig virkning.

Angrep på sivile i landet skal etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag fordi det er mistanke om forbrytelser mot menneskeheten. Utenriksminister Støre kaller resolusjonen historisk.

– Dette er en meget sterk fordømmelse av Gaddafi-regimets voldsbruk mot eget folk og sender et klart budskap om at straffefrihet er uakseptabelt, og at verdenssamfunnet står bak det libyske folket, sier Støre.

Har tatt over Øst-Libya

Opposisjonen har fått kontroll over flere byer øst i landet. Blant annet skal de ha tatt kontroll over landets tredje største by Misurata. Gaddafi-tro regjerings- og sikkerhetsstyrker skal nå ha forlatt byen, forteller en innbygger i byen til TV-stasjonen Al Jazeera. Misurata ligger vel 20 mil øst for hovedstaden Tripoli.

Gaddafi presses dermed fra stadig flere kanter og har mistet kontrollen over det meste av Øst-Libya. Maktsenteret i Tripoli er imidlertid fortsatt samlet på regimets hender.

Men også her ser man åpenlyst opprør, og den London-baserte avisen Asharq Al-Awsat mener Gaddafis styrker nå bare har kontroll over halve hovedstaden.

Gaddafi holder hus i Tripoli-bydelen Bab al-Aziziya, som nå skal være omringet av stridsvogner, pansrede kjøretøyer og rakettutskytingsramper.

I øst sier Libyas tidligere justisminister Mustafa Mohamed Abud Ajleil at han har dannet en overgangsregjering som han håper vil kunne styre landet i tre måneder.

Søndag ettermiddag opplyste imidlertid opposisjonsledere at det ikke er snakk om en overgangsregjering, men et såkalt nasjonalt råd som skal styre i byer som er overtatt av Gaddafis motstandere.

Mange advarer mot kaos dersom Libyas leder Muammar Gaddafi faller. Men Fafo-forsker og midtøstenekspert Kjetil Selvik mener man ikke skal undervurdere den samlende kraften en revolusjon bærer med seg.

– Det er altfor tidlig å spå at Libya kommer til å desintegrere. Det vi observerer, er jo nettopp at gruppene i øst, som har blitt stemoderlig behandlet av Gaddafi, nå snakker om den libyske nasjonens ukrenkelige enhet, sier Selvik til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt