Danmarks statsministers ektemann blir trolig britisk MP

Stephen Kinnock blir trolig valgt inn i det britiske parlamentet ved valget neste år.

Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock

Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock jublet utenfor døren til deres hjem i København etter valget i Danmark 15. desember 2011.

Foto: Reuters

Det er klart etter at Stephen Kinnock lørdag ble valgt til å være Labours kandidat i valgkretsen Aberavon i Wales ved neste parlamentsvalg.

– Jeg er glad for å ha fått støtte fra de lokale medlemmene som Labours kandidat fra Aberavon, sa Stephen Kinnock etter å ha vunnet en avstemning med knapp margin.

Stephen Kinnock er gift med den danske statsministeren, Helle Thorning-Schmidt.

Det neste parlamentsvalget i skal etter alt å dømme holdes i mai 2015.

Plassen i parlamentet var ledig etter at dagens medlem, Hywel Francis, i november i fjor sa at han ikke ville stille til gjenvalg.

Valgkretsen Aberavon, som ligger helt sør i Wales, har vært representert av Labour siden 1922 og dermed bør Kinnock ha svært gode sjanser til å bli valgt inn i det britiske parlamentet neste vår.

Uttrykte glede for mannen

Stephen Kinnock traff Helle Thorning-Schmidt da de to i sin tid studerte i Belgia. De har to døtre sammen.

Den danske statsministeren skriver på sin Facebook-side at hun er glad på mannens vegne.

«Er så glad på Stephens vegne. Han har kæmpet hårdt, og han bliver en fantastisk kandidat for Labour. Johanna, Camilla og jeg er så stolte af ham. Ærgerligt, at jeg ikke kunne være hos ham. Men der var generalforsamling i dag i min egen kreds.», skrev statsministeren.

Politisk familie

Neil Kinnock og kona Glennys

Neil Kinnock og kona Glennys, her fotografert under en minneseremoni for Nelson Mandela 3. mars i år, er foreldrene til Stephen Kinnock.

Foto: JOHN STILLWELL / AFP

44 år gamle Stephen Kinnock er sønn av Neil og Glennys Kinnock.

Faren, Neil Kinnock, var leder for det britiske arbeiderpartiet Labour fra 1983 til 1992. Han var partiets statsministerkandidat ved de britiske valgene både i 1987 og 1992, men tapte begge ganger for de konservative.

Etter at han gikk av som Labour-leder ble Neil Kinnock medlem av EU-kommisjonen, der han var visepresident frem til 2004.

Også Stephen Kinnocks mor, Glennys Kinnock, er tidligere politiker og satt blant annet i EU-parlamentet som representant for Labour fra 1994 til 2009.

SISTE NYTT

Siste nytt