NRK Meny
Normal

Kinesisk pengepolitikk rammer den norske krona

Børsen og kronekursen faller hurtig etter nye meldinger fra Kina. I natt skrev kineserne ned verdien av sin valuta for andre gang på kort tid. Det får konsekvenser for den norske økonomien.

MARKETS-STOCKS/ Traders work on the floor of the New York Stock Exchange

Børshandlere i New York tok ikke godt i mot meldingen om at den kinesiske valutaen ble skrevet ned natt til i går. I natt kom det en ny nedskriving.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Kina har nå skrevet ned verdien av sin valuta to ganger. Senest i natt.

– Det er overraskende at Kina nå endrer sin pengepolitikk, sier sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Bruce.

– Det kan tyde på at det går dårligere en det vi kan ane nå. Kinesiske myndigheter kan ha informasjon som viser en mer negativ utvikling enn de vi har trodd, spekulerer Bruce.

Erik Bruce

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, tror kinesiske myndigheter vet noe vi ikke vet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Børsene rundt om verden har falt. Først i Asia, så i Europa. Kinasjokk er overskriftene i økonominettstedene. Bekymring for den kinesiske økonomien er forklaringen.

Bekymring kan kanskje være på sin plass. Gjentatte ganger den siste tiden, faktisk hver eneste gang det har kommet nye tall fra Kina, har analytikerne blitt overrasket.

Ikke positivt overrasket, men negativt. Siste gang var i natt, da det kinesiske statistikkbyrået la frem dårligere enn forventede tall om veksten i industriproduksjonen.

Ytterligere svekkelser kan komme

Nattens nedskriving av den kinesiske valutaen med 1,62 prosent mot amerikanske dollar, behøver ikke være den siste.

CHINA-ECONOMY-FOREX

Den kinesiske Yuan blir mindre verdt, og det vil styrke den kinesiske eksporten.

Foto: STR / Afp

Sjefanalytiker Erik Bruce tror det kan komme flere.

– Da de skrev ned valutaen første gang, sa den kinesiske sentralbanken at det var et engangstilfelle, men så gjør de det igjen kort tid etterpå med nesten like mye. Det kan tyde på at vi er inne i en prosess der vi kan se en kraftig devaluering av den kinesiske valutaen.

Den kinesiske valutaen påvirker hele verden. Nå som den er mindre verdt, vil kinesiske varer koste mindre å importere. Det igjen har en effekt på konkurranseevnen til all industri utenfor Kina.

– De vil selge mindre i egne land, og prislappen på deres varer vil være høyere i Kina, opplyser Bruce.

Industrien i Kina er fornøyd

– Eksporten til Europa har vært skadelidende på grunn av den sterke valutaen, sier den kinesiske industrilederen Chen Jie til South China Morning Post.
Nå som valutaen er skrevet ned, er hans muligheter for økt eksport styrket.

– Det er helt sikkert at nedskrivningene nå vil hjelpe eksporten, sier en annen kinesisk industrileder, Yu Mingliang, til Wall Street Journal

– Vi vil ta imot alle nedskrivninger med glede, uansett hvor store de er, er budskapet fra Yu.

En annen effekt av meldingene fra Kina er at kronekursen faller kraftig. Det påvirker din kjøpekraft når du er utlandet, og det betyr at vi må betale mer for importerte varer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt