Hopp til innhold

Xi Jinping – sterkeste leder siden Mao

Xi Jinping har fått navnet sitt inn i Kommunistpartiets grunnlov, og er således den sterkeste lederen Kina har hatt siden Mao Zedong.

Xi Jinping

Xi Jinping er i ferd med å bli den mektigste i Kina på flere tiår.

Foto: Ng Han Guan / AP

Partikongressen i Beijing ble i dag avsluttet med kunngjøringen om at Xi Jinping og hans tanker blir innlemmet i partigrunnloven.

Xi er den første kinesiske lederen siden Mao som får sin ideologi nedskrevet i grunnloven mens han fremdeles sitter ved makten.

Deng Xiaoping

Deng Xiaoping er fortsatt den store reformatoren etter Mao, men nå bryter Xi Jinping med deler av arven.

Foto: Files / AFP
Mao Tse-tung

Mao Zedong er fremdeles den største i det kinesiske kommunistpartiet, 41 år etter sin død.

Foto: AP

Ikke engang den mektige reformatoren Deng Xiaoping har fått slik en ære, og først da Deng døde fikk han navnet sitt nedskrevet i grunnloven.

Mer aktiv i verden

Xi Jinping begynner på sin andre periode som generalsekretær for partiet, og som president i Kina.

Observatører mener at dagens kunngjøring styrker sannsynligheten for at Xi kan få en tredje periode ved makten.

Xi Jinpings tanker om «sosialisme med kinesiske karakteristikker for en ny æra» skal være landets ledestjerne fremover. Blant annet innebærer det at Kina skal markere seg mer globalt.

– Det kinesiske folket og nasjonen går en flott og lys fremtid i møte, sa Xi Jinping under avslutningen av partikongressen i dag. Partikongressen holdes hvert femte år og både oppsummerer årene som har gått, og setter kursen for tiden som kommer.

Bilder av Xi Jinping i Folkets store hall

Xi Jinping preget partikongressen, både utenfor og innenfor.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Legger om kursen

Xi Jinping er svært populær, blant annet for sin knallharde antikorrupsjonskampanje.

Mens kritikere mener at han bruker kampanjen til å kvitte seg med konkurrenter og fiender, er mange kinesere på grasrota fornøyd med at han er langt mer handlekraftig enn sine nylige forgjengere.

Uttalelser som «hus er til å bo i, ikke til å drive handel med» møter mange begeistrede nikk blant folk i den kinesiske hovedstaden, som har sett eiendomsprisene stige til himmels.

Xi Jinping mener utjevning er viktig for Kinas fremtid, i et land der gapet mellom rike og fattige har økt kraftig.

Deng Xiaoping mente at noen måtte bli rike før de andre, og Xi Jinping bryter nå med denne tankegangen, som er blitt fulgt i årene etter Deng.

19 partikongress i Kina

Kommunistpartiet må spille en altomfattende rolle i folks liv, skal det fortsatt bevare sin posisjon og relevans er Xi Jinpings slutning.

Foto: Jason Lee / Reuters

Strammer inn

Kommunistpartiet har 89 millioner medlemmer, men er avhengig av at landets enorme befolkning på 1,3 milliarder mennesker også støtter opp om partiets politikk, eller i alle fall ikke gjør opprør mot den.

Utjevningspolitikken og antikorrupsjonskampanjen gjør det mulig for partiet å få denne støtten fra folket.

Xi Jinping er også populær i folket fordi han oppfattes som en sterk og global leder. Mens USAs president har vendt oppmerksomheten mer innover i eget land, har Xi Jinping både fremsnakket betydningen av klimaendringer og frihandel.

Samtidig har Kina under hans styre blitt et regime der opposisjon og ytringsfrihet kveles. Nylig ble også diskusjoner på den populære appen Wechat begrenset til innhold myndighetene opplever som akseptabelt.

Xi har tatt mål av seg til å få Kina til å bli et «mektig moderne sosialistisk land» innen 2049.

Landet har ingen ambisjoner om å følge i fotsporene til vestlige liberaldemokrater, eller kapitalismen, men holder fortsatt den marxistiske fanen høyt. Dog altså med «kinesiske karakteristikker».

Tre kinesiske presidenter; Hu Jintao, Xi Jinping og Jiang Zemin

Xi Jinping sammen to av sine forgjengere, som tradisjonen tro også deltok på Partikongressen. Til høyre Jiang Zemin var landets og partiets leder fra 1993 til 2003 og til venstre etterfølgeren Hu Jintao som styrte fra 2003-2012, som Xi Jingping overtok etter.

Foto: Jason Lee / Reuters

Blå himmel over Beijing

Xi har også satt et annet populistisk mål, nemlig en blå himmel for kineserne. Trass i hans ambisjoner om et bedre klima for verden, er nemlig forurensingen et svært alvorlig problem i Kina.

– I denne viktige tiden føler vi oss mer stolte og selvsikre. Samtidig føler vi et tungt ansvar, sa Xi.

Partikongressens 2300 delegater var samstemte i å endre grunnloven, og slik gjøre Xi til en svært mektig ledestjerne for verdens nest største økonomi.

SISTE NYTT

Siste meldinger