Kina starta Trump-besøk med å signere milliardkontrakter

«Så fælt at det er pinlig», har USAs president Trump sagt om handelsunderskuddet med Kina. I dag starta hans Kina-besøk med signering av milliardkontrakter.

Trump i Kina

Det amerikanske presidentparet ble møtt med pomp og prakt da de ankom Beijing i dag. Vanligvis starter ikke velkomstseremonien allerede på flyplassen, ifølge Ap, men det gjorde den i dag.

Foto: Lintao Zhang / AFP

Blomster og lyden av korpsmusikk møtte det amerikanske presidentparet på flyplassen da de ankom Kinas hovedstad Beijing i dag.

Trump tvitret på forhånd at han gledet seg til besøket, og Kina hadde lovet en varm velkomst.

Kinas leder Xi Jinping sier han forventer «positive og viktige» resultater av besøket, melder AFP.

Men stemningen har ikke vært bare god mellom de to landene i forkant av møtet.

I forrige uke kom Trump med harde utfall mot handelspolitikken landet fører, og USAs enorme handelsunderskudd med Kina. Da betegna Trump handelsunderskuddet med Kina, som i fjor var på over 2.800 milliarder kroner, «så fælt at det er pinlig», ifølge NTB.

Nettopp handelspolitikk er et venta tema for det todagers besøket i Beijing, sammen med spørsmål om landenes forhold til Nord-Korea.

Signerte milliardkontrakter og besøkte Den forbudte by

Ifølge Ap starta de politiske samtalene mellom stormaktene med at representanter for de to landene overvar signering av rundt tjue kontrakter.

Både kinesiske og amerikanske representanter anslår at den samla verdien av kontraktene er rundt ni milliarder dollar.

U.S. President Donald Trump and U.S. first lady Melania visit the Forbidden City with China's President Xi Jinping in Beijing

Besøk i Den forbudte by stod på programmet den første dagen av Trumps Kina-besøk. Trump blir den første utenlandske statslederen som får spise middag inne i byen siden 1949, ifølge CNN.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Flere detaljer om kontraktene skal komme torsdag, varsla USAs handelssekretær Wilbur Ross og en av de kinesiske visestatsministrene, Wang Yang.

Lignende signering av kontrakter er vanlige når Kina får statsledere på besøk, for å vise fram den store betydninga av markedet i Kina, ifølge Ap.

Hotell i Beijing

Sikkerhetsvakter passer på utafor hotell St. Regis i Beijing, der presidentparet fra USA skal bo under sitt to dager lange besøk.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Håper han vil være en venn av det kinesiske folk

Utenfor hotellet der Trump skal overnatte i Beijing møter NRK flere kinesere som ønsker presidenten velkommen til Kina.

Flere peker på at det vil være bra for verdensfreden om Kina og USA forbedrer sitt forhold.

– Jeg håper vil være en venn av det kinesiske folk. Men så klart, i våre hjerter er president Xi Jinping den største, sier Li Yunzhen til NRK.

Ma Zhengyang

Ma Zhengyang, som NRK møter utafor hotellet der Trump skal bo, mener det viktigste nå er sørge for et godt forhold til USA i handelspolitikken.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Jeg er sikker på at dette blir viktig for å forbedre forholdet mellom de to langene. Men i praksis vet jeg ikke om noe godt kommer ut av besøket, sier han.

Trump er «ikke så verst», mener Ping Yunian. Men legger til:

– De er begge store, men jeg synes Xi Jinping er større. Han er veldig bra for Kina og det kinesiske folket støtter ham.

Ping Yunian

Trump er «ikke så verst», mener Ping Yunian, som NRK møtte utafor hotellet der Trump skal bo under sitt Kina-besøk.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Ventes å be Kina om å kutte handel med Nord-Korea

Spørsmål om hva som bør gjøres med atomtrusselen fra Nord-Korea er blant temaene som Kina og USA er uenige om. Dagen før Kina-besøket talte Trump til den sørkoreanske nasjonalforsamlinga.

Da sa han blant annet at han er mer villig enn noen tidligere amerikansk president til å bruke militærkrefter mot Pyongyang, dersom Nord-Korea fortsetter å true USA og amerikanernes allierte.

Landet han besøker i dag tar imot 90 prosent av all nordkoreansk eksport.

I møtet i Beijing er det venta at Trump skal be Kina om å føye seg til FNs vedtatte sanksjoner mot landet, og «kutte sine finansielle bindinger» med Nord-Korea. Det melder Reuters, som viser til en anonym kilde i Det hvite hus.

Hotell St.Regis i Beijing

Her ved hotell St. Regis i Beijing skal Trump bo under sitt to dager lange opphold i den kinesiske hovedstaden. Kina er det tredje landet Trump besøker under sin tolv dager lange Asia-turné.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt