Hopp til innhold
Urix forklarer

Trump besøker Kinas kommunistiske keiser

Kina skal respekteres som verdensmakt på linje med USA. Det er målet til Kinas kommunistdiktator Xi Jinping når han tar imot USAs president Donald Trump i Beijing i dag.

Kinesiske vertinner hopper på Himmelske freds plass

Den himmelske freds plass i Kinas hovedstad Beijing egner seg for storslåtte seremonier. Den kan lett virke overveldende for folk som ikke tidligere har vært der før – som Donald Trump.

Foto: GOH CHAI HIN / Afp

Samtidig ber Trump pent om kinesernes hjelp til å tukte «little rocket man» i Nord-Korea.

– Fordi jeg er president har jeg ikke anledning til å blande meg inn i justisdepartementets eller FBIs virksomhet. Selv om dette er saker jeg absolutt ville like å drive med. Det gjør meg veldig frustrert.

Slik klaget USAs president i et radiointervju på «Larry O'Connor Show» i forrige uke over at han ikke hadde all makt over politi og rettsvesen i USA. Ikke rart han beundrer en kollega som har slik total makt over hele sitt rike: Kinas kommunistiske diktator Xi Jinping.

Donald Trump, Xi Jinping

USAs president fikk et godt forhold til Kinas diktator da Xi Jinping var på besøk i Trumps luksuseiendom Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida i april.

Foto: Alex Brandon / AP

Prangende velkomst

I dag kommer Trump på besøk til Xi. Dette er det tredje landet på Trumps 12-dagers reise til 5 land i Asia.

Xi har lovet å gi den amerikanske presidenten en prangende velkomst i Kinas hovedstad, Beijing. Byen er egnet for storslåtte seremonier og kan lett virke overveldende for en som ikke har vært der før – som Donald Trump.

Les også: Trump til Asia: Golf-diplomati og trusler om atomkrig

«Kongen av Kina»

Xi utpekte nylig seg selv som diktator på ubestemt tid videre – da han ble såkalt «valgt» til partileder på kongressen til Kinas Kommunistiske parti. Den gang sendte Trump ivrige gratulasjoner.

Laster Twitter-innhold

I et intervju med Fox Business Network sa Trump om Xi at «han er en mektig mann. Jeg synes også at han er en svært bra person».

Xi har nå utmanøvrert eller arrestert de fleste av sine utfordrere i kommunistpartiet, og har mer makt enn noen annen kinesisk diktator siden Mao Zedong. Trump kommenterte også dette: «Noen vil nå kalle ham kongen av Kina». Keiseren av Kina, ville nok Xi satt mer pris på. Men Trump er kanskje ikke så godt bevandret i kinesisk historie.

Laster Twitter-innhold

Vil dele verden mellom Kina og USA

Xis mål med dette «historiske besøket» er å etablere en ny verdensorden hvor Kina skal respekteres som like mektig som USA. På kinesisk vis har Xi uskyldig kalt sin nye doktrine «en ny type stormaktsrelasjoner», hvor USA og Kina deler det globale lederskapet som to likeverdige stormakter.

Denne doktrinen innebærer at Kinas egenerklærte suverenitet over Sør-Kina-havet og Østkinahavet må respekteres, og at ingen skal kunne tvinge Kina til å åpne opp sin handel.

Xi mislyktes i å få gehør for denne doktrinene da han besøkte tidligere president Barack Obama for to år siden. Nå håper han på bedre resultater.

Godtar kommunistdiktaturet

Å kritisere kommunistpartiets allmakt er heller ikke lov, men der har Trumps stabssjef John F. Kelly allerede lagt seg helt flat ved å erklære i et intervju med Fox News at Kina har «en type statsstyre som åpenbart har fungert for det kinesiske folk».

Uttalelsen ble godt tatt imot i den statskontrollerte og sensurerte kinesiske pressen. Glemt er all tidligere kritikk fra USAs side om brudd på menneskerettigheter og ytringsfrihet for det kinesiske folk.

Trump

Trumps stabssjef John Kelly har i et intervju med Fox News akseptert det kommunistiske diktaturet i Kina som "et statsstyre som åpenbart har fungert for det kinesiske folk."

Foto: Yuri Gripas / Reuters

Har dempet kritikken om handel

Under valgkampen i 2016 hadde Trump bare vondt å si om Kina, et land som han mente plyndret USA rent handelsmessig:

«Vi kan ikke la Kina fortsette å voldta landet vårt – for det er faktisk det de gjør,» sa Trump på et valgkampmøte i Indiana.

Hans tidligere sjefstrateg Steve Bannon fulgte opp med å si at USA «er i økonomisk krig med Kina».

Etter at Kinas president Xi Jinping besøkte Trump på Mar-a-Lago tidligere i år har det blitt en annen lyd fra Trump. Nå snakker han ikke lenger om hvordan Kina stjeler patenter, dumper billige produkter og skaper konkurransefortrinn ved offentlige subsidier av eksportprodukter.

Ivanka Trump og Jared Kushner

Trumps datter Ivanka fikk lukrative avtaler med Kina under Xi Jinpings besøk på Mar-a-Lago.

Foto: Alex Brandon / AP

Xi Jinping klarte lett å utmanøvrere Trump i handelsspørsmålene ved å gi hans datter Ivanka merkevare-rettigheter i Kina under besøket på Mar-a-Lago. Men fortsatt er store amerikanske selskaper som Facebook, Snapchat og Instagram forbudt i Kina – også Trumps favoritt Twitter.

Produktene til Apple og Cisco kan ikke bli kjøpt av offentlige myndigheter i Kina, og Google har måttet fullstendig underlegge seg kinesernes sensurkrav for å få operere i landet.

Svaret er: Nord-Korea

Hva får så Trump tilbake for at han trolig ikke presser særlig på for amerikansk markedsadgang til Kina, og heller ikke kritiserer kinesernes gradvise erobring av Sør-Kina-havet, med bygging av militærbaser på kunstige øyer?

Nord-Korea rakett

Nord-Korea provoserer med raketter og atomsprengninger. Nå håper USA å få mer hjelp av Kina for å løse problemet.

Foto: KCNA / Afp

Svaret er Nord-Korea. I et intervju med Fox News i forrige uke ble Trump konfrontert med sin tidligere kritikk av Kina. Da sa han: «Du må forstå noe veldig viktig: Vi har et problem som kalles Nord-Korea!»

USA trenger Kina for å presse «little rocket man», diktator Kim Jong-un, fra å fortsette sitt program med å utvikle atomstridshoder og langdistanseraketter som kan nå det amerikanske fastlandet.

På en pressekonferanse i Sør-Koreas hovedstad Seoul i går roste Trump kinesernes innsats og sa at Xi hadde vært «svært hjelpsom».

– Kina forsøker svært hardt å løse problemet med Nord-Korea, la han til.

Japan og Taiwan bekymret

Så langt har amerikanerne fått Kina med på stadig strengere FN-sanksjoner mot Nord-Korea, blant annet begrensninger i oljeimporten til landet – som nesten bare kommer fra Kina.

Men uansett hvor mye Trump presser på vil Kina ikke strupe Nord-Korea helt for olje. Da kan de få et naboland som bryter sammen, med millioner av flyktninger over grensen til Kina.

Kinesiske krigsskip i Østkinahavet

Japan og Taiwan frykter at USA ikke lenger skal hindre at kineserne øker sin innflytelse i Østkinahavet. Her er kinesiske krigsskip på øvelse i dette området.

Foto: KYODO / Reuters

Særlig nabolandene Japan og Taiwan er bekymret for at Trump skal la seg presse til å gi etter for kinesernes krav om at deres «kjerneinteresser» må respekteres – hvor kinesernes kontroll over havområdene i sør og øst er en viktig del. Et krav som Norge for øvrig måtte gå med på for igjen å bli venner med Kina, etter seks års utestengelse på grunn av fredsprisen til Liu Xiaobo.

USAs tidligere president Barack Obama nektet å gå med på dette kravet, men han ble heller aldri bestevenn med den kinesiske kommunistlederen.

Etter dagens besøk får vi svar på om Trump har bedre kjemi med diktatoren i Beijing.

SISTE NYTT

Siste nytt