Massetesting i Kina etter nytt koronautbrudd

Kina er i gang med å teste nesten fem millioner mennesker. Målet er å stanse et nytt, lokalt koronautbrudd fra å spre seg.

Kinesere i kø for koronatest

I KØ: Dette bildet er fra Qingdao i oktober der Kina testet 11 millioner innbyggere for korona i løpet av ei uke. 13 personer fikk da påvist koronaviruset.

Foto: AP

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Utbruddet nordvest i Kina ble først oppdaget lørdag i Xinjiang-provinsen. En 17-åring testet positivt.

Det satte i gang en massetesting av 4,75 millioner innbyggere i byen Kashgar lørdag kveld.

Hittil har 137 personer fra området fått påvist korona. Ingen skal ha hatt symptomer. Det opplyste kinesiske helsemyndigheter søndag.

Alle tilfellene var knyttet til en tekstilfabrikk, skriver Reuters.

Spesialgruppe sendes inn

Søndag ettermiddag var allerede 2,8 millioner koronaprøver samlet inn i området.

Resten av massetestinga skal etter planen være ferdig om to dager.

Ifølge TV-kanalen CCTV har Kinas helsemyndigheter sendt en spesialgruppe til regionen. De skal finne ut hvor smitten kom fra. Gruppa skal også finne ut hvilke smitteverntiltak som bør settes inn.

Skoler og barnehager i Kashgar er stengt fram til 30. oktober. I tillegg må alle som skal forlate byen vise fram en negativ koronatest.

Koronatest i Beijing

Kinas strategi mot koronaviruset er å slå hardt ned på utbruddene. Det betyr stenging av millionbyer og massetesting. Dette bildet er fra en koronateststasjon i Beijing i juni.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

11 millioner testet på ei uke

Xinjiang-regionen var også stengt flere uker i juli. Da ble det påvist 900 tilfeller av korona.

Forrige, lokale utbrudd i fastlands Kina ble registrert 14. oktober. Da fant de 13 tilfeller av korona i Qingdao. 11 millioner kinesere ble testet på ei uke.

Koronaviruset oppstod i Wuhan-provinsen i Kina i desember i fjor. Etter det har Kina tilsynelatende klart å få kontroll over epidemien. Siden mars har det kun vært rapportert få, sporadiske utbrudd.

Myndighetene har gått hardt til verks med nådeløs stenging av millionbyer og massetesting.

I alt har Kina påvist 85.790 tilfeller av covid-19. 4634 personer har dødd i tilknytning til koronaviruset.

Status Norge

Sist oppdatert: 29.11.2020
2 788
Siste uke
123
Innlagt
328
Døde

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt