Hopp til innhold

Kina og USA har ratifisert Parisavtalen

HANGZHOU (NRK): Både Kina og USA har ratifisert klimaavtalen som nesten 200 land ble enige om på FNs klimatoppmøte i Paris i fjor. Dermed er avtalen et stort skritt nærmere å bli bindende.

Obama og Xi

Barack Obama og Xi Jinping tar hverandre i hånden før G20-toppmøtet.

Foto: SAUL LOEB / Afp

CO₂ i atmosfæren
422,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Umiddelbart etter at Air Force One landet her i Hangzhou i ettermiddag bekreftet det hvite hus at også USA nå akter å gjøre klimaavtalen bindende. Den kinesiske nasjonalforsamlingen stemte for avtalen tidligere idag, før det store G20-toppmøtet som starter her i morgen.

For å leve opp til Parisavtalen må Kina kutte sinne CO₂-utslipp per BNP-andel med 60–65 prosent fra 2005-nivået innen 2030.

Viktig milepæl

Kina og USA slipper til sammen ut 38% av verdens klimagasser, og er verdens største og nest største utslippere.

De 23 landene som inntil idag hadde ratifisert avtalen, stod for bare 1,1 prosent av verdens klimautslipp. Bortsett fra Frankrike og Norge, er de andre landene først og fremst mindre øystater.

Avtalen trer først i kraft når den er ratifisert av minst 55 land som til sammen står for 55 prosent av de globale CO₂-utslippene. Dermed er det også etter dagens ratifisering fremdeles et stykke igjen før avtalen blir bindende.

Røyk over Beijing

Røyk steg opp fra kullkraftverk i Beijing lørdag, samme dag som landet ratifiserte Parisavtalen.

Foto: Andy Wong / Ap

Kan bli trøbbel i Kongressen

Det republikanske flertallet i den amerikanske kongressen er mot å ratifisere avtalen, og den ville neppe overlevd en votering der.

Det hvite hus mener derimot president Obama er i sin fulle rett til å signere avtalen ved å bruke sine presidentfullmakter uten at kongressen stemmer over den.

Dersom Obama ratifiserer avtalen uten kongress-godkjennelse vil det sannsynligvis bli opp til amerikansk høyesterett å avgjøre om han har gått ut over sin myndighet.

Les også: Obama vil sette klimafart i G20-toppmøtet - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer

Kan bli 1,1 grad varmere i år

Parisavtalens overordnede mål er å begrense den globale oppvarmingen til to grader eller under.

Analytikere sier at togradersmålet allerede står i fare for å bli brutt.

De siste 14 månedene som er blitt målt har alle vært de varmeste som er målt noen gang.

Ifølge BBC tror det britiske meteorologiske instituttet at 2016 vil bli 1,1 grad varmere enn temperaturen var i førindustriell tid.

SISTE NYTT

Siste nytt