Kim Dae-jung er død

Sør-Koreas tidligere president Kim Dae-jung, som fikk Nobels fredspris i 2000, døde i dag av hjertesvikt.

Kim Dae-jung
Foto: LEE JAE-WON / REUTERS

Kim Dae-jung ble 83 år gammel.

Han ble erklært død like etter 13.40 lokal tid, ifølge en talsmann for Severance-sykehuset i Seoul.

Fikk fredspris for solskinnspolitikk

Kim var president fra 1998 til 2003 og innledet blant annet den etterhvert kjente "solskinnspolitikken", som var en tilnærming til kommunistregimet i Nord-Korea.

Solskinnspolitikken førte til et toppmøte mellom Kim Dae-jung og Nord-Koreas nå avdøde leder Kim Jong-il i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang i 2000. Dette var det første toppmøtet mellom de to landenes ledere på den delte halvøya.

Video nsps_upload_2009_8_18_9_18_12_2450.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kim Dae-jung møter Kim Jong-il i Pyongyang

Ideen var å lokke Nord-Korea nærmere ved å love landet belønninger og å redusere belastningen ved en eventuell gjenforening mellom de to landene gjennom økonomisk integrasjon.

For dette arbeidet ble Kim Dae-jung i 2000 belønnet med fredsprisen.

Men i Kims siste leveår opplevde han at forholdet mellom de to nabolandene igjen nådde frysepunktet. Sør-Koreas nåværende president, konservative Lee Myung-bak, har nemlig inntatt en tøffere holdning til Nord-Korea.

Systemkritiker

På hjemmebane var Kim Dae-jung mest kjent for sin livslange kamp mot Sør-Koreas undertrykkende og autoritære ledere.

Han markerte seg som en av de fremste opposisjonslederne i Sør-Korea fra 1950 og 1960-tallet.

Han overlevde flere drapsforsøk, ble dømt til fengsel på livstid og ble torturert i fengsel. Han ble landsforvist to ganger og satt i husarrest flere ganger.

I 1980 ble han anklaget for å ha ledet et oppgjør mot det sittende regimet. Han ble dømt til døden, men straffen ble gjort om til livstid etter internasjonalt press. I 1983 ble han løslatt på grunn av dårlig helse.

På fjerde forsøk ble han i desember 1997 valgt til president i Sør-Korea. Dette innebar at makten i landet for første gang ble overført fra regjeringspartiets president til en president fra opposisjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt