Hopp til innhold

– Håper jeg blir en martyr på Gazastripen

Hamas' leder Khaled Mishaal ba en bønn, kysset bakken og sa han håpet han en dag ville dø som martyr på Gazastripen da han fredag ankom det palestinske området for aller første gang.

Hamas leder Ismail Haniyeh kysser Khaled Meshaal

Hamas' leder Khaled Mishaal ble tatt imot av en annen Hamas topp på Gazastripen, Ismail Haniyeh kysset Mishaal da han kom over grensen.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

– Jeg håper gud vil gjøre meg til en martyr på Gaza, fortalte en følelsesladet Mishaal pressen like etter at han hadde krysset grensen fra Egypt.

Første besøk

Sammen med sin nestleder Moussa Abu Marzuk og flere andre framstående Hamas-topper kjørte Mishaal inn på Gazastripen gjennom grenseovergangen i Rafah, på grensen til Egypt.

Her ble han møtt av Ismail Haniyeh, Hamas' statsminister på Gazastripen.

Mishaal skal tilbringe knapt 48 timer i det palestinske området. Lørdag skal han delta på en stor markering i forbindelse med Hamas' 25-årsjubileum.
Sikkerhetstiltakene i forbindelse med besøket er omfattende.

Mishaal ble født på Vestbredden, men har bodd i eksil siden 1967. Han har lenge hatt sin base i Damaskus, men etter at krigen brøt ut i Syria, har han blant annet oppholdt seg i Qatar.

Selvtillit

Besøket skjer samtidig som islamistiske Hamas, som er en avlegger av Det muslimske brorskapet i Egypt, får stadig større selvtillit. For bare få uker siden bidro Egypt og USA til å forhandle fram en våpenhvile mellom Hamas og Israel.

Våpenhvilen kom i stand etter en kort krig der Israel gjennomførte en rekke luftangrep mot Gazastripen for å stanse de mange rakettangrepene mot Israel.

SISTE NYTT

Siste nytt