NRK Meny
Normal

Katrina setter India på hodet

Hun danker ut alle de andre Bollywood-damene i popularitet, har et kjærlighetsliv av Diana-dimensjoner, vinner priser og er slående vakker – men det er én ting indere har problemer med å akseptere med superstjernen Katrina Kaif.

katirna kaif

BOLLYWOOD-FAVORITT: Katrina Kaif har de tre siste årene vært Bollywoods mest populære stjerne.

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

For ikke lenge siden satt jeg ganske alene i en frokostsal på et indisk hotell. Jeg forsøkte å lese en morgenavis, men en TV-kanal sendte Bollywood-videor med utvalgte dansescener. Jeg kjente igjen melodien «Sheila» og så opp på Katrina Kaifs sensuelle mavedans. Kelneren som nettopp hadde hatt store problemer med å skille mellom brød og kaffe på engelsk kom bort til meg og stortret konsentrert frem: «Most beautiful girl in India, sir!».Han er ikke alene om å mene det.

Dubbet seg selv

Katrina Kaif er best betalt, har flere intervjuforespørsler og reklameoppdrag enn andre Bollywood-stjerner og har flest treff på internett i kategorien Bollywood-kjendiser for både 2008, 2009 og 2010. 2011 er hennes mest suksessrike år så langt. Hun har vunnet en rekke priser og er en meget habil skuespiller. Men det er som all rounder – hvilket inkluderer sang og dans, samt sannsynligvis utseende og utstråling – at hun virkelig har markert seg. Og hun er ærlig: Hun sier at hun liker å bli satt pris på, både som fagperson og for sitt utseende.

katrina kaif

VAKKER: Kaif går for å være Indias vakreste kvinne.

Foto: AFP

Katrina Kaif er født i Hong-Kong av engelsk mor og utflyttet indisk far med britisk statsborgerskap, men han har aldri vært en del av hennes liv. Hennes mor var ansatt i forskjellige frivillige bistandsinternasjonale organisasjoner, så Katrina og hennes syv søsken vokste opp i Kina og Japan, Frankrike og Sveits, Polen og Tyskland. Men da hun som 14-åring ble oppdaget og fikk sine første modelloppdrag, bodde hun på Hawaii.

All denne reisevirksomheten – uten den indiske faren – gjør at hun ikke snakket et ord hindi da hun fikk sin første filmrolle og kom til Mumbai for å spille mot selveste Amitabh Bachchan, Bollywoods grand old man. I begynnelsen måtte hun dubbes, senere dubbet hun seg selv.

Takket nei til statsborgerskap

Nå snakker hun hindi på film, men i intervjusituasjoner svarer hun på engelsk – uansett om programmet er på hindi eller ei, og selv om det er hennes gamle venn Amitabh Bachman som er programleder. På agendaen står alltid spørsmål om hennes privatliv, kjærester og gifteplaner – hvilket hun aldri snakker om.

Andre leading ladies i Bollywood har tidligere vært både Miss India og Miss World, men Katrina har kun modellkarrieren på CV'en. Hun er ikke missevakker, men har den litt mer uskyldaktige skjønnheten, av typen «the-girl-next-door»-forførersk. Uansett: Det går rett hjem!

I et land med om lag 600 millioner kvinner er det enkelte ting som ikke er så lett å svelge for enkelte nasjonalistiske hinduer. For eksempel at landets desidert mektigste politiker, Sonia Gandhi, er italienskfødt og utlending. Og at landets vakreste og mest sexy er utlending. For Katrina Kaif er kun halvt inder og i India på britisk pass, med arbeidstillatelse – som må fornyes år om annet. Hun har sagt nei til indisk statsborgerskap, noe enkelte finner fornærmende. Til det har hun svart at også landets politiske kronprins, og sannsynlige neste statsminister, Rahul Gandhi bare er halvt indisk.

– Er snerpete

katrina kaif

LANSERING: Her møter Katarina Kaif og resten av skuespillerne i Bollywood-filmen «Zindagi Na Milegi Dobara» pressen i juli i år.

Foto: AFP

Men selv om det genetisk og teknisk er helt riktig, er det forferdelig feil å påpeke dette i det politiske klimaet i India. Det påpekes ofte at, ja, riktignok har Rahul italiensk mor. Men han er femte generasjon i det mektige Nehru/Gandhi-dynastiet, født i India og har indisk pass. Dermed kan en trygt si at den ellers så populære Katrina Kaif – bokstavelig talt – får sitt pass påskrevet.

I øyeblikket er hun i Dublin og spiller inn film med gamlekjæresten Salman Khan – et av/på forhold som har fått tilnærmet Diana-dimenesjoner i indiske medier. Selv snakker hun bare om plakaten for den kommende filmen og overraskelsen over at hun ikke var brukt som trekkplaster.

Katrina Kaif har arbeidet intenst for å lære hindi, beherske klassisk indisk dans og opptre i pakt med indiske normer og sosiale konvensjoner. Hun kysser ikke på film. Det gjør nemlig ikke pene indiske piker. Hun lærer seg indiske fakter og bevegelser, mimikk og kroppsspråk; er pliktoppfyllende og sies å kunne alle replikkene når hun møter på jobb. Det har vært en bratt lærekurve, og hun har klart det; men snakker seg selv ned i intervjuer.

Da er hun helt allminnelig, litt kjedlelig og ganske snerpete, i følge henne selv. Sexsymbolet påstår at hun verken kan fordra sminke eller liker å pynte seg privat. Man skal være ganske så suverén for å fremstille seg selv i et så hverdagslig lys når man er verdens vakreste og mest sexy! Eller kanskje nettopp derfor.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt